≡ Menu

Топ 3 съвета за пътуване със самолет за първи път

В тази част ще говорим за това какво следва след като закупите своят самолетен билет, сдобиете се успешно с бордна карта, след като минете проверката на изхода до качването на самолета и кацането.

Проверка на документите

Не трябва да се притеснявате от паспортните проверки. В повечето случаи има две гишета. Едното гише за граждани на ЕС, а на останалото са за страните извън ЕС. Като граждани на Съюза можете да отидете навсякъде, но все пак погледнете отново какви документи са необходими и чак тогава се отправете към граничния контрол.

Качване в самолета

На изхода можете да почакате, докато стане време да се качите в самолета. Ако искате да пиете кафе или нещо друго, има къде, но трябва да се приготвите за високите цени. Едно кафе може да бъде доста по-скъпо, отколкото в центъра на града, например. Следете непрекъснато табелите, които казват какво се случва с полета ви. Когато се изпише, че изходът е свободен, то се отправете натам, без да се бавите. Най-вероятно ще се образува опашка, така че изчакайте търпеливо своя ред.

Ще ви поискат бордната ката, която сте получили, като последваща стъпка след заплащането на вашите самолетни билети. От нея ще вземат, откъснат отрязъка, който показва че бордната карта е използвана. Може да се наложи да ви прегледат багажа отново и да ви поставят стикер. Ако не го направят, не се стряскайте, често се случва да пропуснат. За салонен багаж често има кошари, в които се измерва, така че може да ви накарат да си поставите багажа си и да го измерят.

Придвижването до самолета става по два начина. Единият е с пътека до самия самолет, а другия е с автобус. Важно е да знаете от коя врата ще се качите, защото така ще бъдете разпределени и в автобуса. Когато се качите, огледайте се за номерчето на седалката ви. Ако не можете да се ориентирате, то стюардесите ще ви помогнат с това. След това трябва да поставите багажа си на предвиденото за това място над пътническата седалка, а ръчният багаж е под седалката. След това ще получите инструкции за безопасност и авария. Трябва да ги слушате внимателно, а след това се насладете на полета си.

Кацане

Стигнахме до финалната част на пътуването със самолет – кацането. Изчаквате пилотът на да даде разрешение за слизането. Минавате по ръкава или пък се качвате на автобусчето и вече сте на чужда територия. При паспортната проверка показвате паспорт и лична карта, а ако сте в ЕС – само лична карта. И тук четете табелите на съответните гишета и отивате там, където съответства за вас.

Ако имате куфар, който е бил чекиран, то тогава изчаквате да го изкарат и се оглеждайте за надпис, който ще ви каже, че можете да си го получите. Това се случва, след като минете проверката.

Трябва да намерите своята поточна линия за багаж. Всяка една линия съдържа номерата на полетите и по това ще се ориентирате, къде да отидете. Това може да отнеме известно време.

Ако пък сте пътували само с ръчен багаж, то можете да се насочите към изходите. Най-лесно ще е да следвате тълпата.

Предполагаме, че има кой да ви чака на крайната точка, така че не се безпокойте. Следвайте неговите съвети и всичко ще бъде наред. Ако няма кой да ви чака, то не се притеснявайте. Местните хора винаги са любезни, а и градовете са лесни за ориентация. Служебните пътувания са предвидени с транспорт до хотела, така че просто изчакайте, ако пътувате по работа.

Надяваме се с тези съвети да сме ви били от полза и да ви помогнат при първото ви пътуване със самолет, така че да се насладите на полета си максимално и да повторите този начин на пътуване и за в бъдеще. Лек път!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!