≡ Menu

Списък с българските директории за статии

Директория за статии,  където всеки може да получи качествен линк  и да публикува своя статия и така да популяризира своя сайт.

Предлагаме Ви възможно най-големият и поддържан списък с активни и не чак толкова активни директории за статии.

списък с артикъл директории

Пълен списък с българските директории за статии

Всички артикъл директории, събрани на едно място.

Постарал съм се да направя подробен и възможно най-пълен списък на българските директории за статии, който мисля да поддържам и обновявам, така че винаги да е  актуален към последната дата на публикуване.

Ще се опитам да кажа как е добре да се прави външната оптимизация на сайтовете и някои стъпки за осъществяването и.

Едно от първите неща, които трябва да се направят от един оптимизатор за популяризирането на нов сайт, но за съжаление не всеки го прави е да се сложи началото на линк билдинга.

Това е набавянето на връзки, и може да стане много лесно, като се добави сайта по най- обикновените директории за статии или директории за сайтове.

Следващата стъпка е да се добави по значимите социални мрежи по точно social-bookmarking sites – ще изброя някой от тях, които според мен са задължителни,   българската Svejo.net и английските Reddit, Delicious, Digg.com.

Доста хора, като линкнат по основните места ”задължителните” мислят, че тяхната работа е приключила по линк билдинга и им свършват идеите за набавяне на качествени линкове за off-page SEO оптимизация.

По голямата част SEO оптимизатори са стигнали до едно заключение, което е че е по-добре да се наблегне на писането на качествен контент и изграждането на линкове към сайта, които оптимизирате от добре познатите Български директории за статии, ако е за български сайт. Естествено, ако е за английски сайт трябва да се намерят подходящи Английски такива, което няма да е проблем защото има безброй много такива.

В интернет има стотици хиляди директории, от където може да се вземе добър линк с висок PR= Page Rank и DA= Domain authority. Бройката у нас доста нарасна в последните две години и има директории, които държат строго на правилата си и имат само уникално съдържание и така са по-полезни на самите потребители на сайта и линковете им имат по-голяма стойност. Доста от колегите които администрират такива сайтове не следят какво точно одобряват и така правят лоша услуга на съвестните си потребители, а именно тези които спазват правилата, пускат уникална статията само в един сайт, а не във всичките директории.

Но принципа на SEO оптимизацията е, че всеки линк е от голямо значение и ако можете да си набавите такъв не трябва въобще да се колебаете. Линка е горивото за вашия сайт и му помага да върви нагоре в серпа, набирането на повече линкове е един от начините с които може да се борите за по-добри позиции.

Искрено се надявам, че в бъдеще ще има и Български директории за статии, които ще станат известни като някой световни директории. За да имат трафик и да дават силни и авторитетни линкове.

Ето и някой от основните причини, защо да се използват директории за статии:

1. Ще получите 1-2 do follow връзки, в някои сайтове може да получите до 3 do follow  връзки в зависимост от правилата на директорията, този тип връзка е най-полезна, което е изключително важно за SEO, тези връзки се получават от всяка една публикувана статия, което никак не е маловажно. От повечето големи социални мрежи ще получите no follow линк, но има и такива които са do follow, но са малко.

2. Получените линкове от уникални статии с 300-500 думи в тях са много по-ценни от много линкове без текст или с много малко текст. Затова, пишете добри, уникални статии, това се цени от гоогле много.
3.Има голяма разлика от обикновените директории, там почти няма нормални потребители.

Но при директориите за статии има нормален трафик от потребители привлечени от уникалното и полезно съдържание и повечето потребители кликат на линка на източника и така може да получите много ценен допълнителен трафик. Едновременно със Seo оптимизацията, която правите получавате качествен линк и таргетиран трафик.

Голяма е разликата между обикновените директории и социалните мрежи, където обикновено се попълва формата и после никога не се връщаме вече там.

Директориите за статии изискват повече усилия, трябва да се напише уникален текст, който добре да е придружен и от снимка. Това усилие е доста трудоемко, но се отплаща изключително добре.

Някои от директориите за статии позволяват статиите, които добавяте да са спиннати или с дублирано съдържание или изцяло дублирани статии. Причините за това са, че искат да имат повече съдържание или да съберат потребители, но линкове от такива директории не са никак ценни, а причината дублираното съдържание да се одобрява са най-вероятно, че самата директория няма модерация и статиите се публикуват автоматично и така директорията губи своя смисъл.

Това съдържание няма да се хареса на Гугъл и е възможно то да не бъде индексирано, или ако е индексирано да е толкова назад в серпа, че да не носи таргетиран трафик и да няма никаква полза от него. С една дума това съдържание е абсолютно безсмислено и избягвайте директории с абсолютно дублирано или не качествено съдържание. Това разбира се е по ваша преценка.

Ако времето не ви стига да измислите уникална статия, може да вземете материал от ваш сайт, който да преразкажете до такава степен, че той да стане абсолютно уникален, защото от частичното преразказване няма смисъл, получава се дублиран контент. От това няма да имате полза нито вие, нито линковете ще имат голяма стойност. Статиите които добавяте трябва да са написани само за сайта в който ги добавяте и да не публикувате същата статия в друга директория.

Ако ви се налага да преразказвате статията, не прекалявайте с повторенията и с безсмислените фрази, да не би тя да стане абсолютно нечетима. Защото така няма да задържите потребителите на страницата и така няма да получите таргетиран трафик. Също така статии които са несмислени, най-вероятното, което може да стане е да не бъдат одобрени от администратора на директорията в която публикувате.

Повечето от директориите за статии позволяват повече от 1 do follow линк, ако директорията позволява повече е хубаво да се направи и deep linking, т.е. да се използват и линкове към вътрешни страници, също е важно и разнообразието на anchor text, текста който използвате за да линквате, не е добре да е изцяло само с основните ключови думи към които се стремите, а трябва да се използват също и синоними и други тематично свързани думи и изрази.

Ще се опитам да дам още няколко съвета за да подсилите линковете във вашите статии и тяхната СЕО стойност да стане по-голяма, след като бъде индексирана статията в Гугъл, което може да отнеме известно време при различните директории, е препоръчително и по мои мисли задължително, да се добави към социални мрежи. Например ping.bg, svejo.net, dao.bg, има и доста други.

Доста от директориите имат слаб page rank, въпреки това, индексираните от Гугъл статии е възможно да се класират доста добре. Обърнете внимание на това, кои директории показват най-добри резултати и публикувайте повече материали в тях.

Ето и малко обяснение за значение на някои съкращения ползвани при линкването:

  • Do follow / No follow = вид на обратната връзка, която дава сайта, основно разбира се е добре да получавате do follow, но и no follow линковете също трябва да присъстват.
  • Backlinks = броят на обратните връзки е важен показател, който можете да измерите с много инструменти.
  • PR = PageRank е показател на google и един сайт може да има PR от 0 до 10, като 10 е най-големият възможен PR. Това е показател, който се влияе от много различни фактори.
  • DA = Domain Authority е комплексен показател на SEOMOZ.

Надявам се списъкът с артикъл директории да ви е от полза, линковете от подобен тип сайтове изключително много помагат за външната оптимизация на сайтовете.

Поради невъзможност да поддържам списъка актуален, а не искам да подвеждам потребителите като ги пращам на не актуални директории за статии, които няма да им свършат работа, от 09.02.2014 прекратявам поддържането на този списък.

Много от директории не приемат коректно статии или изобщо не приемат, също така много голяма част не съществуват.

Директориите за статии в списъка по-долу се поддържат от нашият екип и приемат статии и одобряването става бързо.

директория ПР мин бр. думи
razkazi.info 4 300
myseoblog.org 4 300
warminaz.com 2 300
statii.info 0 300
statiiki.com 1 300
аквичоп.com 2 300

 

Това са доста директории, където трябва да добавите вашите статии, за да получите добри обратни връзки!

{ 11 comments… add one }
  • Blagovest Parmakov November 6, 2012, 5:51 pm

    Изключително полезен материал !!!

  • My Seo Blog November 6, 2012, 6:58 pm

    Благодаря, радвам се че статията ви е била полезна, а за списъка с директории, ще опитам да го поддържам, ако някой има директория за добавяне или някоя която вече не е актуална може да пише тук.

  • Диян November 6, 2012, 11:01 pm

    Да, това наистина е най-новия и пълен списък, който съм видял напоследък в нета. Доста от списъците не се поддържат с години и има доста затворени директории.
    Ето и първото предложение, не видях да е в списъка дано съм помогнал.

  • My Seo Blog November 6, 2012, 11:20 pm

    Благодаря, вече е добавен 🙂

  • ivan November 9, 2012, 3:48 pm

    Еми и аз да добавя един списък. С малко по-малко е но пак е списък 🙂

  • Кирил December 3, 2012, 10:31 pm

    Изключително полезен пост, доста от тях ги знаех но тук намерих и нови, благодаря!

  • Теодор April 2, 2013, 2:09 pm

    Редовно си проверявам списъка и си отмятам къде не съм публикувал статия.
    Доста полезно наистина! Поздравления за положените усилия

  • Павел Йончев October 30, 2013, 3:04 pm

    Благодаря за списъка, считам че линковете от качествени статии са голяма сила, чиито потенциал се отключва с дълги, смислени теми в обхвата на дейността в която трябва да се получат резултатите. Съветвам всички, които копират (да не казвам по-сериозна дума) авторски материали да спрат, сигурен че гуглето ще измисли нещо, което категорично да накара копировача съвсем да се откаже от тази си порочна практика, а има текст който няма как да заличиш…

  • Krasimir Jordanov November 22, 2013, 11:45 am

    Благодаря на автора за статията. Списъкът с артикъл директориите е направен много старателно и се надявам, че ще го поддържате и актуализирате и за напред.

  • Катия November 30, 2013, 1:40 am

    Попадал съм на много списъци, дори и аз си направил един, но толкова изчерпателен не бях попадал. Едно благодаря и от мен.

  • Кико September 19, 2015, 6:52 pm

    Много благодаря за списъка.

Leave a Comment

error: Content is protected !!