≡ Menu

Основни съвети при изработка на фирмен уебсайт

В изработката на фирмени уебсайтове има няколко отличителни белега, които е силно препоръчително да се спазват. Съществуват множество платформи и начини, на които може да бъде създаден един уебсайт, за момент ще се фокусираме върху изработката на фирмен уебсайт на WordPress. За добър и приятен уебсайт на тази платформа са нужни добри UX/UI дизайн разработки или по- точно те да бъдат максимално тематични. Сайтовете е нужно да бъдат оптимизирани за скорост и да бъдат „интелигентни“ и да може да се работи лесно с тях.

Дизайн на уебсайта

Най- често, когато се работи с WordPress се използват готови или полу-готови теми, най- голям пазар за които е “Themeforest”, ето и някои от най- популярните теми:

  • Crocobrock demos
  • Avada demos
  • OceanWP demos
  • Brooklyn demos
  • Rife design
  • Elementor PRO templates
  • Divi templates

Това са най- прости за създаване уебсайтове и често самите сайтове на множество конкуренти в дадена ниша могат да си приличат, но пък за сметка на това са доста по- бюджетни. Експерти съветват ако възнамерявате да създавате сайт за Вашата фирма да отделите повече средства, за да може да се изгради по- различен и устойчив сайт от този на Вашите конкуренти на пазара. Това съчетано с други добри практики ще изведе сайта на първите страници, от където и ще имате повече клиенти.

Съществува и втори начин за създаване на сайт с помощна на горните теми, но с известна доработка от правилния специалист, той може да бъде направен да изглежда много по- оригинално и изпъкващо в сравнение с този на други фирми в нишата. Това представляват сайтове, които се създават също от готови теми, но се влага повече работа и изпипване в главните страници на сайт, или тези които ще се смятат за такива. Много често това са началните страници или страниците, където са описани услугите на дадена фирма. Тези страници са по- добре оптимизирани и подредени, което прави цялостното впечатление по- добро.

Има и трети вариант, в който сайтът може да бъде създаден от нулата, тоест разработчиците ще започнат от „белия лист“. Това е трудна и трудоемка задача, важно е също така хората, които ще го разработят, защото проучванията и вниманието което изисква създаването на този вид сайт е много по- обхватно. В този случай се прави подробен анализ на конкурентите в нишата и се създава уникален по себе си сайт, който никой друг няма да има. Това разбира се е най- добрият вариант според проучвания, статистики и специалисти, но ни най- малко и изненадващо че е и най- скъпият.

Функционалност на сайтовете

В зависимост от това в каква ниша се намира бизнесът, за който ще се изгражда сайт съществуват различни плъгини и функционалности. Това например са контактните форми, менютата с услугите и други. Тези плъгини съществуват готови и са приготвени за директно вграждане в сайта, но те не винаги работят правилно. Именно, че проучванията и уредите за измерване на скорост на сайтове показват, че е добре те да бъдат снижени до минимум, тъй като забавят и понякога дори „счупват“ сайта или част от него.

Втората опция е сработването на тези функционалност и с код, а писането на този код се случва ръчно от програмисти. Това, разбира се отнема повече време, но е много по- подходящо и добре като цяло за сайта. Функционалностите се правят индивидуално и уникално за проекта, което позволява те да работят добре и да не създават проблеми както на потребителите, така и на собствениците на сайта.

Съществува и трета опция, която най- често се използва от по- големите предприятия и фирми. Понякога писането на код и просто поставяне на плъгини няма да свърши работа за големите фирмени сайтове, които например искат да следят складовата наличност на стоките си и тя да бъде директно отразяване в техния сайт на живо и в момента. В такива случаи се използват APIs, това представляват външни софтуери, които се сработва със сайта по специфичен начин, в зависимост от целта която трябва да се постигне.

Текстово съдържание на сайтовете

Това е може би най- важното и задължително за покриване изискване за да бъде един сайт приятен за използване. Начинът, по които информацията се представя може да бъде жизнено важен, именно за това когато поднасяте на специалист или фирма за изработка на сайтове, те да бъдат разбрани, за това което не е в тяхната сфера. Когато става въпрос за създаване на текстове например в правните или медицинските насоки, винаги е най- добре материалите да бъдат написани от специалист в областта. Ако пък става въпрос за вътрешно фирмени детайли, това е най- добре да бъде на писано от Вас самия, за когото се създава сайтът. Ако пък Вие сте специалист и искате да ви бъде изграден сайт, Вие също можете да напишете специализираното съдържание в сайт, но разбира се с някои насоки в посока SEO, защото и това има значение. Когато говорим за общи теми като търговско съдържание, блог статии и други е съвсем нормално да бъде нает копирайтър, който да се погрижи за създаването им.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!