≡ Menu

Най-скандалните рокли в историята на шоубизнеса

В шоубизнеса механизмът „Скандал-слава-пари“ често работи. Дали си най-добрата или най-лошата – няма значение! Важното е да си на върха! Има рокли, които различни световни знаменитости си позволиха да облекат, отлично знаейки за ефекта, който ще предизвикат – смесица от възмущение, гняв, с известна доза възхи щение за дързостта им. А някои дори разбират посланието, което шокиращата рокля носи. Може да е бунтарство, директен позив, или просто нарцисизъм.. Дали им е „простено, защото са звезди“? На този въпрос еднозначен отговор няма.

Примерите са много, а ние ще разгледаме пет от най-запомнящите се през годините:

Лейди Гага и нейната рокля на пържоли

Звучи като зле скроена шега, но е факт. Месната рокля на Лейди Гага е първата (и, надяваме се, последна) поява на сурово месо на червения килим. „Роклята“ на Лейди Гага от 2010 г. на VMA смути дори Шер, доайенката на ексцентрични облекла на сцената. Последната откровено си призна, че дори и тя не би се сетила на такова нещо и не е във възторг… С тази си проява Лейди Гага предизвика и активисти за правата на животните, както и вегетариански групи, които видяха в одеждата кръв и смърт на животни. Звездата обясни, че става въпрос за „отстояване на това, в което вярваме… Доста скоро ще имаме толкова права, колкото месото върху собствените ни кости“. Освен това, добави Лейди Гага, „аз не съм парче месо“. Хмм, доста натуралистично поднесени постулати…

Роклята на палми на Дженифър Лопес от Донатела Версаче

С тази рокля Джей Ло се появи на наградите „Грами“ през 2000 г. Какво представлява: две парчета, с деколте, което се спуска под пъпа, цепка, която се изкачва до чатала, и отворен гръб. Нищо повече! Гърдите са почти изцяло разголени, без да оставят много на въображението…

Уолис и нейната сватбена рокля на херцогиня на Уиндзор, носена в замъка Канде, 3 юни 1937 г.

И докато сме свикнали думата «скандално» да я свързваме с разголеност, ето пример за скандална затвореност, която – отново – е израз на вид протест. През декември 1936 г. крал Едуард VIII абдикира от трона, за да се ожени за Уолис Уорфийлд – жената, която той обича, което е в разрез с правилата за аристократични женитби. При тях изобщо не става дума за брак по любов, а само по положение. На сватбата си булката носи Mainbocher – това е рокля с дължина до пода, вталено болеро с деликатно нагънато елече във формата на сърце. Изрязана от копринено крепче „Уолис синьо“, роклята идеално си хармонира с цвета на очите на херцогинята и с нейните сапфири Van Cleef & Arpels. Консервативният му силует илюстрира строгия, пуритански стил, предпочитан от американската разведена жена, и придаде трезвост на скандалния съюз. В рамките на седмици след обета си през юни 1937 г., копия на роклята се появяват в универсалните магазини в Ню Йорк.

Мадона с нейната булчинска рокля в представянето на песента „Като девица“, MTV Video Music Awards, 1984 г.

Няма как подобна класация да мине без Мадона – секссимволът и попиконата, която съумя да оглави класации като «Най-зле облечена» през 1985 г. и «Най-стилно облечена» през 1996 г. Във встъпителната част на наградите за видеомузика на MTV, Мадона изпълни хита си „Като девица“ в облекло, категоризирано като булчинска с бяло дантелено бюстие, пачка от тюл от кръста надолу, гарнирана с нейната запазена марка в онези години – коланът с надпис „Boy Toy” («Играчка за момчета»). Тя започна песента, кацнала на върха на сватбена торта, и я завърши, извивайки се на земята, щедро давайки на публиката възможност да види бельото й и жартиерите.

Банановата поличка на Джоузефин Бейкър, La Folie du Jour, Folies Bergère, 1926г.

«Докато олицетворявах дивачката на сцената, се опитвах да бъда възможно най-цивилизована в ежедневието», споделя приживе Джоузефин Бейкър, имайки предвид поличката си от банани в парижкия Folies Bergère. Чрез описвана от рецензентите по онова време като „дивачка“ и „примитивна“, експлоатираха колониалните фантазии за расова и сексуална разлика. И всъщност, без да искат, постигнаха стабилизиране на статута й като жена със силно тяло, независима, без задръжки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!