≡ Menu

Как да освежим старите интериорни и входни врати у дома

Както повечето ни мебели у дома стареят или под различно влияние се увреждат така и интериорните и входни вратите с течение на времето губят част от своят блясък. Преди да прибегнем към тяхната подмяна можем да приложим няколко хитри трика и да удължим техния престой у дома!

Преди да започнем каквито и да е ремонтни дейности е хубаво да си отговорим на следните въпроси

Можем ли да се справим с ремонта?

Имаме ли подходящите инструменти?

И най-важният от тях е какъв ще ни е бюджета?

Това което ще Ви посъветвам тук е свързано с минимални инвестиции за максимален резултат. Или още по-просто казано : и с две леви ръце да сме, чудеса ще прави ме!

Да започнем от констатирането на пораженията по вратата. В повечето случай те са драскотини било от някоя непослушна химикалка, молив а може и вашият малък Пикасо да е изпробвал различни техники с остри предмети по нея. Вариантите са неизчерпаеми.

След констатирането на пораженията е добре да определим вратата боядисвана ли е или е лакирана, метална или дървена е. Ако вратата е релефна ще се изискват доста умения за да можем да я възстановим. Но по-старите врати са гладки била тя от метал или пресован картон. А може и от някое хубаво дърво с орнаменти.

Пораженията на вратата започваме да запълваме посредством шпатула и съответният кит за метал или дърво, всички образували се с времето неравности, пукнатини или вдлъбнатини. Както беше споменато китът се нанася с шпатула / тип японка / върху нараненият участък, като излишното количество кит се обира максимално. За уточнение, когато вдлъбнатината е по-голяма добре е да нанесем китът на няколко по фини слоя. Понеже ако го запълним от веднъж рискуваме той да се напука. Така обработената врата я оставяме да изсъхне, тоест китът да стане снежно бял. След като нанесеният кит е изсъхнал е ред да го обработим с шкурка. Хубаво е да не се шлайфа с ръка, тоест да държим шкурката и да шкурим. За целта използваме меча лапа / държач за шкурка / или предмет, трупче с правилна форма. Целта е да се постигне идеално гладка повърхност. Когато сме обработили вратата с шкурка и сме изравнили идеално повърхността е добре да матираме местата които не сме обработили с кит, тоест да минем с шкурка цялата повърхност. Така ще си гарантираме добра покривност на ново нанесеният лак или боя. Отново да вметна, китът за дърво го има в различни дървесни цветове, това е добре да се знае ако смятаме да лакираме с безцветен лак.

След като сме подготвили основата е ред да изберем с какво ще боядисваме. Ако вратата е била лакирана преди това може да я лакираме отново. За целта трябва да изберем подобен нюанс лак за дърво или по-тъмен. Ако изберем по светъл цвят и не сме премахнали идеално старият слой лаково покритие вратата ще стане на петна.

Лакът може да е лазурен или на водна основа. Лазурният лак съхне за 12 часа и има остатъчна миризма със седмици. Лакът на водна основа съхне за приблизително 1 час и миризмата му бързо изветрява. Ако сте алергични към миризми изберете лакът на водна основа, но ако нямате проблем с временно настанилият се аромат у дома изберете лазурният лак. Просто е по- траен.

Материалите който са ни необходими за изпълнение описаните стъпки са:

Кит за дърво или метал.

Шкурка фина П220 или П240. Приблизително 1м. Ако вратата е метална ще използваме водна шкурка.

Велурен валяк.

Четка за боядисване.

Найлон за покриване или стари вестници.

Хартиено тиксо за облепяне и фиксиране.

Лазурен лак / акрилна боя.

Разредител АМБ за да се почистим /необходим е само ако използвате лазурен лак /

Приблизително тези продукти ще ни струват 15-25лв. Като ще ни стигнат да реновираме до 3 врати.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!