≡ Menu

Кое е най-приятното и удобно спално бельо?

Забелязали ли сте този парадокс – съвсем лесно се разделяме с големи суми, когато купуваме сватбена рокля, която ще облечем веднъж в живота, не се скъпим и луксозни вечерни рокли, в които ще прекараме само няколко часа.

Но по някаква причина спестяваме от доброто спално бельо, въпреки факта, че прекарваме една трета от живота си в сън! Спалният комплект от калъфки за възглавници и чаршафи е наш постоянен спътник в ежедневието и затова трябва да го подберем.

А особено тези, които предпочитат да спят голи, изборът на спално бельо вече става жизненоважен за поддържането на доброто им здраве.

Най-приятното и удобно спално бельо е, разбира се, от естествени материали. Памукът, ленът и коприната са добре дошли, защото ще ни гарантират сладки сънища. С подобно спално бельо тялото наистина почива. Уютно и комфортно е да се спи в него както през зимата, така и през лятото.

Памук
Благодарение на уникалните си влакна, памукът е в състояние да се адаптира към всякакви метеорологични условия – да ни осигури топлина през студените вечери и да даде усещане за прохлада в летните горещини.
Камбрик
Спалното бельо, изработено от камбрик, е много леко, прозрачно, благодарение на рядкото тъкане на конци, и в същото време е много издръжливо. От тази тъкан се правят скъпи подаръчни комплекти спално бельо за специални случаи. Но не е много подходящо за ежедневна употреба, поради крехкостта на материала – след 50 пранета тъканта губи външния си вид.

Калико
Калико е памучен плат, изработен от непълно почистено влакно и е по-подходящ за зимния период. Обикновено каликото е грубо на допир и доста плътно, като създава ефект на термична защита и топли много в студа. Това предимство на плата обаче се превръща в недостатък веднага щом се стигне до прането, гладенето.

То изисква допълнителни грижи и затова много хора предпочитат да избират като материя за спалното си бельо по-тънко калико, което обаче се среща по-рядко. Също така, за съжаление, то не е толкова издръжливо като по-плътния вариант и бързо избледнява и се износва.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!