≡ Menu

Рецепта за палачинки

Тук ще разгледаме класическата рецепта за палачинки, тя е с много обикновени продукти, лесна за правене и се получават много вкусни палачинки.

рецепта за палачинки

палачинки със сладко от ягоди

За да направим тази рецепта за палачинки ще използваме следните продукти:

Брашно – 2 чаши

Яйца – 2

50г захар

Сол – ½ чаена лъжичка

Олио – 1 супена лъжица

Технологията на приготвяне не е никак сложна – смесват се течните продукти и се разбъркват до хомогенизиране, към тях се добавя брашното, най-добре през сито. Целта е да се избегне възможността от слепване и образуване на бучки. Като се разбие добре сместа се оставя да престои 5-6 минути, разбиването е най-добре да се направи с миксер. През това време се загрява тиган. Преди всяка палачинка се слага малко олио колкото да е леко намазнен самия тиган и ако има нужда се вдига и се накланя, така че малкото олио което сме сипали да се разстеле по цялото дъно на тигана.

рецепта за палачинки със сладкокласическа рецепта за палачинки

Печенето – Загребва се от сместа с черпак и се сипва се в загретия тиган, разстила се с опакото на черпака, така че да покрие с равномерен слой дъното. Ако имате рутина може да се постигне и с накланяне на тигана в съответната посока, докато сместа се разстеле равномерно по дъното. Трябва да се работи бързо, защото тестото е тънко и бързо се опича. Палачинките се обръщат когато тестото стане твърдо отгоре и се пекат и от другата страна.

палачинки със сладко от боровинки

палачинки със сладко от боровинки

Обръщането – първо трябва да се уверите, че палачинката не е залепнала някъде за дъното. Ако тигана е с незалепващо покритие (което вече не се е амортизирало) може лесно да се установи с разклащане напред-назад. Ако в даден момент палачинката започне да приплъзва, то вече е готова за обръщане.

Ако обаче не се случи, то възможностите са няколко:

– недопечена палачинка – ако краищата не са покафенели, то трябва просто да се изчака още малко.

– недостатъчна мазнина при печенето – намаля се котлона и се отлепя внимателно с кухненска шпатула.

– неправилно изпълнена рецепта за палачинки – аз бях така като правих палачинки с кисело мляко.

папалачинки със салата и солена плънка

папалачинки със салата и солена плънка

Вече сте отлепили палачинката и трябва да я обърнете, това можете да направите с кухненската шпатула (продават ги в магазините – подходящите са пластмасови с тефлоново покритие, доста дълги и широки) или да я подхвърлите и тя да се обърне във въздуха. Цялото печене отнема от 3 до 4 минути на палачинка в зависимост от температурата и колко е нагрят тигана.

рецепта за палачинки със солена плънкапалачинка с плънка от риба

Консумация – не се ограничавайте само до сладките варианти на плънки, експериментирайте!

Успех и споделете резултата!

{ 3 comments… add one }
 • Кирил February 21, 2013, 10:29 am

  Здравей, първо искам да те поздравя за интересния сайт !
  А иначе относно палачинките, добра рецепта но все пак аз вместо олио слагам масълце така вкуса е по-добър. А накрая когато е готово също може да се намаже едната страна с малко масълце, така не се изсушават като изстинат и стават още по-вкусни. А иначе към рецептата ако добавите и една ванилия и прясно мляко, стават просто супер ! 🙂

  • admin February 21, 2013, 5:58 pm

   Благодарим за добрите думи, а за ванилията е добра идеята, има я в много рецепти, но статията е за класическа рецепта за палачинки, която не съдържа ванилия и ако искаме да направим точно такива палачинки, и да опитаме и от тях, 🙂 те трябва да са без ванилия. Масълцето не пречи и ние ги правим така, само че ги мажем след като се опекат само от едната страна, и мажем готовата страна, опечената (горната страна), тази която се е опекла първа с бучка краве масло набучено на вилица, и така всяка следваща палачинка се намазва и отболо (другата страна) от не на-мазнената страна.
   Ето и една страхотна рецепта за палачинки с ванилия, както вие ги обичате, както се разбира от коментара ви, да ви е сладко, и да не прекалявате с палачинките, че трудно се спира човек като ги яде. Много са вкусни и като има много сладко в тях става една, предполагам много от вас като си сложи в палачинката сладко и я свиете доста се радвате като я стисне и се покаже доста сладко, много вкусно дано не засегнем тези които обичат палачинките със солени плънки, сирене, кашкавал и разни други, сещам се за пълнеж от Руска салата и салата Снежанка, като за предястие по доста заведения и ресторанти, това е традиционно в менюто им почти винаги присъства, те също са много вкусни и си имат и предимства. Например не може да ви стане прекалено сладко и да се откажете да ги ядете, но класиката е с пълнеж от сладко, много сладко има ли сладко значи обичам 🙂

 • klasic records May 16, 2013, 7:10 pm

  Ванилия, мляко, глупости. Класическата рецепта като тази е най-добра.

Leave a Comment

error: Content is protected !!