≡ Menu

Рецепта за палачинки

Ще ви предложим рецепта за палачинки които са невероятно вкусни, не вярвам да познавате човек, който не обича палачинки. С подходяща рецепта за палачинки вие ще сте номер едно в кухнята и всички ще са доволни, като им поднесете любимата закуска или предястие и точно тази рецепта за палачинки ще споделим с вас, за да я имате и вие и никога да не се разочаровате като я правите.

рецепти за палачинкипалачинки с мед

Малко история, палачинки се приготвят от много народи и на всякъде рецептите за палачинки са различни, но хората са очаровани еднакво от тази невероятно вкусна храна, която се приготвя и много лесно и затова тя се приготвя в толкова много страни по най-различни начини.

Приготвянето на палачинки не е никак трудно, трябва ви тиган с диаметър 20 сантиметра за да получите идеалния размер за една палачинка, може и в друг тиган да се приготвят, не е никакъв проблем.

палачинки с плодовепалачинки с плодове

Рецептите за палачинки, които се правят при нас са доста разнообразни защото лесно може да се променя самата рецепта за палачинки и почти всяка домакиня си има собствена рецепта за палачинки, някои от видовете рецепти са: палачинки с вода, палачинки с газирана вода, палачинки с кисело мляко, палачинки с прясно мляко, палачинки с мая и кисело мляко, палачинки без мляко, това са само част от рецептите, които изброяваме, вариантите са безкрайно много и не мислим да ви отегчаваме, като изброяваме всичките или по-точно да се опитаме да ги изброим защото това е невъзможно .

Обикновено във всеки дом има продукти за палачинки, защото те не са много и са едни от основните продукти за готвене във всяко едно домакинство.

Основните продукти обикновено са: брашно, яйца, сода бикарбонат, мляко, сол, вода, олио, чисто краве масло, газирана вода, има и рецепти с мая.

Как се правят палачинки, технологията за тяхното приготвяне е много лесна, като счупвате яйцата в една купа за бъркане, разбивате ги малко,прибавяте прясно мляко или вода към яйцата и разбърквате много добре. После се прибавя брашно, сол, сода бикарбонат, това е за най-обикновената рецепта, ако има и мая във вашата рецепта за палачинки се добавя и задължително се оставя да преседи около 30 минути до 1 час и чак тогава се почва тяхното пържене или печене.

Рецепта за палачинки

Тази рецепта се ползва от години в нашето семейство. И от когато сме я пробвали за първи път, никога не се е налагало да ползваме друга.

При тази рецепта палачинките се получават абсолютно винаги без грешка, стават перфектни, тестото се разлива добре в тигана, не стават нито дебели нито тънки, а и не на последно място стават невероятни и безкрайно вкусни.

Искаме да обърнем голямо внимание, че трябва да спазят много точно рецептата, защото от това зависи и крайния успех.

От продуктите могат да се получат приблизително 12 палачинки по 3 палачинки за човек в четиричленно семейство.

Продукти за приготвяне на тесто за палачинки

250 г. брашно пресято няколко пъти през сито да стане по-пухкаво

500 мл. литра прясно краве мляко, което по желание може да се замени 250 мл краве мляко и 250 мл вода.

3 големи яйца, ако нямате големи може да се прибави още едно яйце или общо 4 малки яйца

2 щипки сол, като една щипка сол се хваща с три пръста, не с два

1 супена лъжица пудра захар с нормален връх, не с голям, ако захарта е леко влажна може да се получи с много висок връх

1 ванилия на прах от пакетче най-добре се получава, ако използвате естествена ванилия пръчката трябва предварително да се свари в 250 мл мляко и да се остави да се охлади, в случай, че се получи каймак, да се отстрани.

1 супена лъжица слънчогледово олио, и в никакъв случай зехтин, за да нямат палачинките аромат на маслини

20 г. разтопено краве масло

Как да се правят палачинките:

В дълбока купа се разбиват яйцата много добре, след което се прибавя постепенно брашното и около половината от млякото. Продължава се да се разбива докато се получи гладка смес, след което се добавят двете щипки сол, разтопеното масло, олиото, едната лъжица пудра захар и накрая се слага ванилията. Разбърква се и се слага втората половина от млякото другите 250 мл, разбърква се още веднъж и се оставя да престой 30 минути, преди пърженето, за да може да си поеме ароматите по-добре.

Ако искате да направите много тънки палачинки трябва предварително да се разбият белтъците, така както се разбиват за целувки.

За тези които са алергични към мляко може да направят палачинките и само с вода, стават доста леки и приятни, но не чак толкова вкусни колкото с мляко

А с мляко стават много плътни, без шупли, малко по-дебели и както казах много по- вкусни.

Олиото и чистото масло се добавят в тестото защото помага много при пърженето за да не залепват, а кравето масло дава доста приятен и специфичен вкус. Понякога след като е извадена палачинката от тигана, може да се намаже с масло.

 

палачинкипалачинки

Гарниране със сладко:

Захар, мед, сладко, мармалад, плодови желета, конфитюр, карамелов сос, кленов сироп, сладолед, но палачинките трябва да са студени, течен шоколад, захаросани плодове, сметана, пресни плодове със сметана, масло и захар, ядки не много твърди, и много други.

Може да приготвите конфитюр залят с ароматен ликьор, но да не се получи много течно и прекалено алкохолно.

 

палачинки със солена плънкапалачинки със гъби

Гарниране солен вариант:

Има и невероятно много варианти със солени плънки като ще спомена, че едни от най- популярните са със сирене, кашкавал, за предястия салата снежанка, руска салата, гъсти майонезени сосове, млечно чеснови с копър едни от любимите ми сосове, и много други.

Има и комбинирани варианти, като сладко кисели или сладко солени плънки за палачинки. Например сирене с мед или заквасена сметана със сладко от ягоди, точно този е един от любимите ми.

палачинки със сироп палачинки с кленов сироп

{ 1 comment… add one }
  • Нора February 24, 2013, 6:35 pm

    Току що пробвах рецептата и трябва да споделя, че резултаът е невероятен. Това наистина е най-вкусната рецепта за палачинки, която някога съм опитвала и от сега нататък смятам да я ползвам като основна рецепта за палачинки. Палачинките стават много вкусни, с приятен ванилов аромат, и леко еластични, така че са подходящи и за палачинкова торта и различни пълнежи. Аз ги пържих с олио и след това веднага ги намазвах леко с масълце, точно както е обяснено в рецептата. Единственото което прмених беше млякото, вместо обикновено краве мляко изполвах соево, 250 мл соево мляко и 250 мл вода, това го направих поради алергии в семейството и резултата беше супер. Нямах кантарче да премеря брашното, и добавих 500 мл брашно вместо 250 г, поне доколкото разбрах това количество би трябвало да се равнява на 250 г. Благодаря за добрата рецепта и подробно обяснение. Страхотна рецепта, препоръчвам я на всеки.

Leave a Comment

error: Content is protected !!