≡ Menu

Как да се отопляваме лесно и евтино

Кой е най-лесния начин за отопление през зимата ?

Най-вероятно всички са съгласни, че без значение от уреда за отопление това е централизираното отопление, при което с натискането на едно копче цялата зала, офис или дом се отоплят еднакво и се достига една приятна и комфортна за живеене температура.

камини на пелети

камини на пелети

Кой обаче от различните видове централно отопление е и най-икономичен?

Отоплението с централизирана климатична система – канална, например е с сравнително висока първоначална инвестиция – закупуване на климатични и хладилни тела, инсталация на тръбна система и въздуховоди из цялото отопляемо помещение. Последващата цена за отопление е също сравнително висока – отоплението на ток за съжаление в България в момента е едно от най-скъпите. Плюса при изграждането и използването на такъв тип отоплителна система е единствено – възможността и за охлаждане лятно време.

пелети

пелети

Нека сега разгледаме и отоплението с централно парно и свързване към доставчик на централно отопление. Обикновено този тип отопление е с по-ниска първоначална инвестиция, но последващите месечни такси и цената за отоплението с вода или газ е всичко друго освен евтино. Липсата на повече фирми, което да доведе до смъкване на цените и адекватна конкуренция остават и този тип отопление на заден план, заради високите месечни сметки за отопление.

На трето място можем да разгледаме отоплението с котел на пелети – този тип отопление е сравнително нов за България, въпреки, че по света и в останалата част на Европа отоплението с пелетни котли е започнало преди повече от 20 години. Пелетите са малко цилиндрични формички пресована дървесина, които се произвеждат от отпадната дървесина останала от процесите на дървообработване и производство на мебели.

пелетни котли

пелетни котли

Отоплението от такъв тип е с сравнително по висока инвестиция от централното отоплението с газ, но месечните суми за отопление последващо са сравнително по-ниски. Един от основните плюсове на пелетното отопление е и ниските емисии на изпускане на въглероден диоксид в природата при горене. Пелетите са екологично гориво и в много от държавите членки на европейския съюз това се толерира и се отпускат определени субсидии за закупуването на котли и други средства работещи на пелети.

Така разгледахме три вида на централно отопление, като посочихме плюсовете и минусите на всеки един от тях. Избора какъв тип централно отопление да изберете остава ваш.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!