≡ Menu

Видовете средства за отопление

Както и в дрехите, колите и др., така и в средствата за отопление има както развитие, така и промяна и различни тенденции.

Например, ако допреди няколко века предците ни са се отоплявали масово с дърва и въглища в момента има десетки различни начини за отопление и горива – ток, газ, нафта, брикети, еко пелети, въглища, метан, дървесни трици и стърготини и много други. Освен развитие при горивата, голямо развитие са претърпели и отоплителните уреди – камини, печки, котли.

камини на пелети с водна риза

камини на пелети с водна риза

При камините например, вече има най-различни и разбообразни видове – камини с водна риза, камини с въздушна риза, камини за вграждане, камини на ток, камини на газ и др. Освен това камините стават все по усъвършенствани и позволяват много по-качествено изгаряне на съответното гориво в камерата на камината. Освен различните видове, според това какво изгарят и как се монтират камините биват и различни модели според автоматизацията и дизайна им.

пелети цена

пелети цена

Камините на пелети например са едни от най-модерните и красиви напоследък видове камини за отопление. При тях дизайна и вида на уреда за отопление е също толкова важен колкото и коефициента на полезност при изгаряне на горивото.

пелетен котел

пелетен котел

Печките също претърпяха голяма промяна. От преди време, печките се захранваха с дърва и въглища, а вече тези типове печки се считат за отживелица и от няколко деситилетия се налагат успешно печките на ток. Печките също биват и няколко вида – за вграждане и правостоящи. Печките за вграждане са по желани заради по изчистения дизайн и съвместимост с останалите уреди в интериора.

пелетни котли

пелетни котли

Котлите се използват от сравнително скоро за отопление и за промишлени нужди. Те биват най-различни видове според това какво гориво използват за изгаряне – дърва, въглища, нафта, или пелети. Някой котли имат възможността да работят и с два различни вида гориво – например котел на пелети и въглища, или пелети на газ и ток.

отопление с пелети

отопление с пелети

Според типа котлите биват – Водогрейни, Парни, Пиролизни, Хоризонтални и др.

При котлите на пелети също има тенденция на развитие и дизайн, все повече котли се използват за отопление на публични домове и обществени сгради при които се търси освен функционалност така и интересен и красив дизайн.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!