≡ Menu

5 храни с неподозирана сила

Не е тайна, че повечето хора намират здравословното хранене за трудно. Зависи кой слушате може да се окаже, че не трябва да приемаме абсолютно нищо, за да сме наистина здрави. Едните отхвърлят растителни продукти, другите животинските, третите не докосват зърнените култури – в общи линии да си стоим гладни.

Е, истината разбира се, е малко по-различна. Има няколко храни, които лесно можем да използваме в ежедневието си, които освен, че са много вкусни, са и богати на изключително много полезни вещества. Бонусът е, че ги приготвят в почти всеки ресторант. А тъй като в доставка на храна София е сравнително развита, можете просто да си ги поръчате у вас. Нека обаче видим кои са тези храни!

Храна №1: Дробчета

Знаете ли, че на този свят няма по-богата на полезни вещества храна от черния дроб? Независимо дали става въпрос за пилешки или патешки дробчета, за свински дроб или друга разновидност, тази храна ще ви зареди с много полезни вещества. Съдържа в себе си почти всички витамини и минерали, от които има нужда тялото ни и освен това е много вкусна, стига да се научим да си я приготвяме. Или поне да знаем ресторант, където да я приготвят добре. Можете да потърсите дробчета и в някоя онлайн платформа, като тази например.

Храна №2: Какао

Макар и да не е много богато на витамини, какаото е сред растенията, които съдържат огромно количество необходими минерали и фибри. То е чудесно решение, ако искате да си набавяте повече мед, магнезий, манган и други елементи, които трудно приемаме в ежедневието.

Идеална рецепта с какао е бананов шейк, в който добавяте какаото, заедно с мляко и банани и получавате едно невероятно смути, което наподобява даже сладолед. А и всеки какаов десерт в ресторантите също ви дава полезни вещества. Така че не се чувствайте виновни, когато си поръчвате любимия шоколадов мус.

Храна №3: Сусам

Повечето хора не асоциират сусама с каквато и да е храна, а просто са свикнали да го виждат поръсен по гевреци, хлебчета и салати. Истината обаче е, че можете да използвате сусама в малки количества (10-15 грама), за да си набавяте много фибри и калций. Той е чудесен заместител на млечните продукти, защото е едно от растенията с най-голямо съдържание на калций.

Храна №4: Горски плодове

Плодовете като къпини, малини и боровинки са едни от малкото, които човешката ръка все още не е повлияла напълно. Те съдържат в себе си много полезни вещества, които имат антиракови и антиоксидантни ефекти, така че трябва да бъдат задължителна част от менюто на всеки!

Храна №5: Бобови култури

Освен страшно богати на витамини и протеини, бобовите култури съдържат в себе си много желязо и огромно количество фибри. Това е повече от страхотно, тъй като масово хората не приемат достатъчно фибри всеки ден и така повлияват негативно на организма си. Много асоциации за здравословно хранене препоръчват поне по една порция бобова култура да бъде ядена всеки ден!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!