≡ Menu

Охранителни ролетки: Видове и предназначение

Какво представляват охранителните ролетки?

По външен вид моделите с плътни ламели приличат на ролетните щори: тънки ленти от ламели са в непосредствена близост един до друг и предпазват прозореца или вратата. Само, че охранителните ролетки са с много по-плътни алуминиеви или стоманени ламели от ламелите на ролетните щори. И издържат на голямо натоварване. Да, и те са по-големи като размер – H77мм за охранителни ролетки и H30-55мм за ролетни щори.

Произвеждат се и видове с перфорирани ламели. Те също са изработени от стомана, но се перфорират със ситна или едра перфорация.

Често използван вариант са и ролетките тип оплетка – оплетени стоманени тръби и тръбни охранители ролетки – широко използвани в молове и търговски центрове.

Основната функция на охранителната ролетка е защита срещу вандализъм и проникване в сградата от крадци. Въпреки очевидната простота, те напълно заменят статичните железни решетки поради добре обмислената технология на производство. Те представляват плътно платно, което не се огъва, дори ако се прилага сила.

Освен това охранителните ролетки са предназначени за:

Поддържайте определена температура в помещението с модела изработен от термо ламели (през лятото те държат хладно, през зимата – топло).

Изолация на прах. Ако помещението се намира на първите етажи, обикновено получава много прах от улицата. Охранителните ролетки с плътни ламели ще помогне за решаването на този проблем.

Изолация на шума. Плътната структура на алуминиевите ламели пълни с полиуретанова пяна притежава и звукоизолационни качества.

Защита от слънчева светлина. Охранителните ролетки могат да се използват вместо много дебели завеси. Те напълно спират дори с най-ярката светлина поради факта, че ламелите са много близки един до друг.

От какво са направени охранителните ролетки?

Охранителните ролетки имат четири основни части:

Самото платно, състоящо се от тънки ламели.

Валът, върху който са навити платно на ролетката и защитната кутия за него.

Стоманени омега водачи. Те държат платното в желаното положение, увеличават неговата якост и защитават от повреди.

Задвижването, с помощта на което се управляват различните видове охранителни ролетки може да бъде ръчно или с мотор. И в двата случая се инсталират барабани с пружини които улесняват повдигането на платното.

Това е типично и общо описание. Видовете охранителни ролетки и начините за инсталирането им са доста обширни. Това е важна информация с която може да прецените какви охранителни ролетки са подходящи за вас.

Защо охранителните ролетки са толкова популярни?

Ролетката има няколко неоспорими предимства:

Енергийна Ефективност. Първо, те пестят електроенергия чрез задържане на топлина или студ. И второ, тяхното закупуване и инсталиране ще бъде по-евтино в сравнение с други видове защита.

Разнообразие. Днес има много видове и цветове охранителни ролетки. Те могат да бъдат избрани за всеки интериор или екстериор.

Дълготрайност. Охранителните ролетки изработени от фирма ни са поцинковани и не ръждясват – на практика не се износват. Така че, те ще служат в продължение на много години.

Как да изберем охранителна ролетка за дома, магазина или офиса?

За да изберете правилните охранителни ролетки за конкретна цел, трябва да си изясните тези четири въпроса:

  • Какви ще бъдат ламелите?
  • Цвят?
  • Какво ще е управлението?
  • Какъв метод на инсталиране е необходим?

Всички видове са разделени на две големи групи:

  • ръчно управление;
  • автоматично управление.

За ръчното управление ни помага пружинен механизъм. Във вътрешната част на вала е монтирана пружина, която задвижва охранителните ролетки. Това е един от най-популярните видове ръчно управление.

Автоматично отваряне / затваряне. В този случай управляващата структура може да бъде вградена в стената или да бъде дистанционна.

Сред най-често срещаните варианти са:

  • бутон;
  • дистанционно управление;
  • ключ (за допълнителна защита).

Автоматичните щори също могат да бъдат оборудвани със система, която засича препятствия. Това е задължително допълнение за охранителни ролетки които се използват като гаражни ролетни врати. Така ролетката ще спре, ако например в последния момент решите да се върнете в помещението или сте спрели автомобила си наполовина вътре в гаража.

Изборът на управление зависи само от вашите вкусове. Най-често ръчното задвижване е избрано за охранителни ролекти в дома.

Но за ролетки с големи размери, които ще затворят вратите, витрините и входовете на магазини или офиси, е по-добре да поръчате автоматичен контрол. Това значително ще опрости работата на персонала и ще съкрати времето за затваряне / отваряне.

Методи за монтаж на охранителни ролетки

На пръв поглед дизайнът на охранителните ролетки изглежда доста груб. Въпреки това, той може да се придаде абсолютно компактен вид. Ако изберете правилния метод на инсталация.

Външна инсталация

Най-често използвания вариант на монтаж при вече завършени и работещи офиси, магазини, складове или др. Охранителната ролетка се монтира с кутията навън при инсталация на врати и прозорци. При монтаж на отвори, може да се монтира с кутията навътре като изглежда по компактно.

Вътрешна инсталация

Тя ви позволява да скриете от очите на минувачите кутията ролетката. Само платното от ламели и перваза на прозореца остават видими. Този метод е подходящ за тези, които не харесват обемистия дизайн на охранителните ролетки.

След избиране на всичко до тук изброено, остава да се определи само цвета. Днес фирмите производители предлагат разнообразни нюанси. Ето защо, за да изберете охранителни ролетки, които ще паснат на всяка една фасада, не е трудно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!