≡ Menu

Как да почистите килимите?

Как да почистите килимите си в къщи?

Въпреки че почиствате редовно с прахосмукачка от мръсотия и прах, хубаво е килимите да се перат от време на време поради проникнал прах и мръсотия. При изпиране, първо трябва да се вземе предвид видът и материалът на килима. Ако не се използват подходящи почистващи материали или не се използват подходящи методи за почистване, мръсотията може да не бъде почистена или дори килимът да бъде повреден.

Как да почистите килима според различните видове килими?

Вълнени килими – те са най-трудни за почистване и поддръжка. Почистването на вълнен килим трябва да се извършва по най-нежния начин поради чувствителната структура на материала. Поради тази причина е по-подходящо да почистите килима с леки движения с подходяща четка и специално подготвени за вълнени килими почистващи препарати. Използването на много гореща вода, твърде многото навлажняване на вълнената тъкан докато избършете, използването на естествени продукти като оцет за отстраняване на петна, използването на продукти с високо химическо съдържание ще съкрати живота на вашия килим. Ако вълненият килим се почиства с леко влажна четка и подходящ препарат, той може да се използва в продължение на много години, ако е изсушен без пряка слънчева светлина.

Рошави килими – въпреки дългите си косми, те не са толкова чувствителни като вълнените килими и са по-лесни за почистване. Причината за това е, че поради изкуствената материя на космите, мръсотията не се залепва по дългите косми и става невидима на пръв поглед. Тъй като мръсотията на килима не може да бъде разбрана дълго време, хубаво е редовно да чистите с прахосмукачка, дори и да не изглежда мръсен. Измиването може да се извърши със четка за килими и използване на специално приготвени препарати и омекотители за килими, за да предотвратите втвърдяването на косъма по време на този процес. Може да използвате хладка или вода до 30 градуса.

Машинно тъкани килими (тип Релефни) – почистване на такъв тип килими е по-лесно от почистване на първите два вида килими. В зависимост от мръсотията на килима, може да почистите с прахосмукачка или леко измиване. Когато редовно почиствате с прахосмукачка, килимът може да се поддържа чист за дълго време. Измиването на килима обаче през определени интервали от време осигурява цялостно почистване и блясък. Измиването може да се извърши с обикновени препарати или сапуни за килими с хладка или вода до 30 градуса.

Мокетени килими – почистване на мокетени килими е най-лесно за почистване в сравнение с предишните видове килими. Причините за това са, че мокетените килими са с най-ниски и гладки власинки и изкуствената материя. В зависимост от мръсотията на килима, може да почистите с прахосмукачка или леко измиване. Когато редовно почиствате с прахосмукачка, килимът може да се поддържа чист за дълго време. Измиването може да се извърши с нормална температура вода, с четка за килими и използване на обикновени препарати за килими.

Триковете, които трябва да се вземат предвид по време или след почистването на килима, ще помогнат както за по-добро почистване, така и да не повредят килима.

Ще изброим триковете, като улесним вашата работа и удължаване живота на вашият килим;

– Продуктите с високо химично съдържание трябва да се избягват и продуктите с естествено съдържание

трябва да се използват, когато е възможно.

– Карбонат за елиминиране на бактерии и лоши миризми.

– Сода и царевично нишесте за мазни петна са много ефективни.

– Притискане на килима с кубчета лед на лепкави петна като дъвка, захароподобни лепкави петна, позволява на петното да се охлажда и след това лесно се разпада.

– При почистване на разлята течност, първо натискане със суха кърпа, избърсване с плавни движения и след това прилагане на препарат за отстраняване на петна без да се разнася.

– Не сушете килимите на пряка слънчева светлина, за да избегнете неприятно избледняване на цветовете.

– Подарете нужната любов и грижа на Вашите килими, за да топлят и украсяват по-дълго Вашите домове.

 В сайта ни ще намерите голямо разнообразие от модели, размери и цветове на много добри цени.

Пазарувайте с удоволствие от нас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!