≡ Menu

Избор на очила за плуване – съвети и грижа

Плуването е сред любимите спортове на децата и възрастните. Причините са, че водата носи спокойствие, а едновременно с това осигурява и нужните условия, за да се тренира и поддържа добра фигура. Плуването тонизира цялото тяло – укрепва мускулите, повишава издръжливостта, подобрява дишането и е особено полезно при гръбначни изкривявания и други костни проблеми. Не натоварва ставите и се препоръчва при хора с проблеми в областта, които искат да поддържат добра кондиция.
Независимо дали сте начинаещи или напреднали в плуването, има някои задължителни аксесоари, които правят всяко занимание истинско удоволствие – подходящ бански, очила за плуване, щипка за нос, плавници и т.н.

Бански

Банските, които са предназначени за тренировки по плуване, са изработени от устойчиви и бързосъхнещи материи. Така се осигурява нужния комфорт и издръжливост на интензивното натоварване, влиянието на хлор и евентуално – срещу UV лъчите.

Очила за плуване

Много важен аксесоар, който предпазва очите от влиянието на водата, хлора и другите химикали, които обикновено се използват за поддържане на басейните чисти и безопасни. Изборът на плувни очила трябва да е съобразен с възрастта на ползващия – дете или възрастен. Качествените модели предлагат надеждни уплътнения и защита срещу навлизане на вода, но в същото време са нежни към кожата и не предизвикват дразнене или дискомфорт. И накрая, не трябва да ограничават страничната видимост, особено при плуване в естествени водни басейни, където ситуацията трябва да се следи непрекъснато.

Еластичните ленти, които обхващат главата и придържат очилата на място, трябва да са достатъчно удобни и стабилни по време на плуване.
Друго нещо със съществена важност е защитата срещу замъгляване на стъклата. Това явление е напълно нормално, но крайно нежелателно и пречещо на удоволствието от плуването. За щастие, производителите на аксесоари за плуване са се погрижили и за този проблем. На пазара може да се намери пълна гама продукти – най-често спрейове, срещу запотяване на стъклата. С тяхна помощ видимостта остава перфектна, както и комфортът.

Маска за плуване или щипка за нос

Маската за плуване/гмуркане е комплексно решение на тази дилема. Осигурява предпазване на очите и носа, като в същото време е изключително стабилна. Малък недостатък може да бъде по-голямото тегло и обем, както и ограничената странична видимост. В този случай може да се избере и щипка за нос в комбинация с очила за плуване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!