≡ Menu

Важна ли е каската при каране на велосипед?

Една силно подценявана страна при спортуването е безопасността. Поради някаква причина повечето хора не смятат, че на тях може да им се случи някакъв инцидент докато спортуват и така се пренебрегват предпазните мерки. А непредвидени ситуации стават постоянно.

Каска за велосипед е едно от първите неща, които трябва да се купят с вземането на велосипед. Особено, ако става дума за деца. Показването от ранна детска възраст, че с правилните мерки за безопасност спортуването е истинско удоволствие, възрастните дават хубав пример.

На пазара могат да се намерят много видове каски и това е така заради различните спортове, за които са предназначени. Например, каските за езда са едни, а тези за колоездене – други, моделите за скейтборд – трети и т.н. Формата им е различна, а с това и защитата, която предлагат. Има разлика дори при отделните типове колела – една е за обикновено колоездене, а друга за екстремно планинско каране.

Целта на използването на каска за велосипед е ясна – да защити главата от нараняване при евентуално падане или сблъсък. Произведени са от устойчиви материали, осигуряващи нужната здравина, но все пак леки, за да бъдат комфортни при продължително носене.

Относно размерите, важно е да се избере точният, за да се гарантира удобство и сигурност. Някои модели разполагат с опция за регулиране със специална система, за да може каската да се носи от различни хора или продължително време при децата.

Детските каски често са решени във весели принтове или ярки цветове, за да създават настроение и да радват децата. Каските за велосипед са с издължена и аеродинамична форма, като това е продиктувано от професионалните модели, които целят постигане на по-голяма скорост и съответно подсигуряване на защитата за лицето и тила. От вътрешната страна са разположени омекотяващи подплънки, които целят да повишат комфорта при употреба и да създадат допълнителна бариера и защита за главата. Регулиращите ленти дават възможност за индивидуално нагласяване според нуждите и фиксират каската на място.

Независимо дали сте начинаещи или вече имате опит в карането на колела – не пропускайте да си сложите каска за велосипед и да се наслаждавате на спортуването!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!