≡ Menu

8 интересни факта за ръчните часовници

За часовник може да се напише много, но тук ще Ви обърнем внимание само на 8 интересни факта относно един аксесоар, който съществува още от времето на шумери и египтяни, които са първите, които разработват и използват часовник. Сегашните часовници нямат нищо общо с първите такива, които са използвали движението на слънцето, пясъка или водата, но все пак са пряка последица от тези идеи и разработки за тях.

Ето Ви и нашите 8 най-интересни факти за часовниците:

  1. В филмите за „James Bond“ Шон Конъри носи мъжки часовник Rolex Submariner, докато Даниел Крейг е с Omega. В „Bourne Ultimatum“ Мат Деймън носи часовник TAG Heuer. Въпреки това, провъзгласилите се за филмова марка часовници са „Hamilton“ – те се появяват в 151 филма от „The Frogman“ през 1951 г. (Робърт Вагнер – Frogman) до „Interstellar“ през 2014 г. (Матю Макконъхи – Khaki Pilot Day Date; Джесика Частейн и Макензи Фой – Custom Murph Watch)
  2. Най-ранният известен пример за измерване на изминаващото време е чрез настоящата шестдесетична система (т.е. цифрова система със шестдесет като основа) се свързва с Шумер през около 2000 г.пр.Хр. Египтяните разделят деня на два цикъла от по дванадесет часа и измервали времето със слънчеви часовници (измерване на промяната в позицията на сенките с течение на времето) за през деня и водни часовници за през нощта. След това древните гърци започнали да използват така наречените “клепсидри”, часовници които измервали времето с преминаването на вода от един съд в друг.
  3. През 1966 г., Стенли Кубрик се обръща към американската марка за часовници „Hamilton“, като ги моли да направят уникални ръчни часовници за новия му футуристичен филм „2001: A Space Odyssey“. Дизайнерският екип на „Hamilton“ проектира за филма както ръчен, така и настолен часовник. По това време „Hamilton“ вече са представили първия електронен часовник (1957, VENTURA), а през 1970 г. използвайки връзката с филма произвеждат функционалния ръчен часовник „Odyssee 2001“, а след това и часовника „Pulsar“ с LED дисплей.
  4. Джобният часовник е познат още през 15 век, но става истински популярен през 16 век по време на Тюдорите (както се вижда и от портрет на крал Хенри VIII). Първите джобни часовници имали само една стрелка показваща часовете, стрелка за минутите започва да се използва едва през 17 век. Оттогава часовникарите се надпреварват в производството на все по-малки и по-малки часовници, което да прави носенето им по-удобно. През 1518 г. Франсоа I похарчва цяло състояние за два часовника инкрустирани в ками.
  5. Механичните часовници принципно са по-неточни от тези с кварцов механизъм (въведени през 1969 г.). Всъщност, въпреки тяхната красота и сложност, механичните части на тези часовници обикновено изостават или избързват с няколко секунди за определен период от време. Това е така, защото те се влияят от много физически закони (например гравитацията) и от някои усложнения, т.нар. турбийон (от фр. вихър) механизми (около 1930 г.) могат да помогнат за смекчаване на това въздействие, но не могат да преборят напълно всички различни фактори. Дори и кварцовите часовници не са 100 % точни и могат да бъдат повлияни от други фактори като температура и живот на батерията.
  6. Първите ръчни часовници са предназначени за дамите, докато мъжете използват джобния часовник. Предполагаемо, един от първите ръчни часовници е направен за английската кралица Елизабет I от Робърт Дъдли през 1571 г., докато други източници твърдят, че първият ръчен часовник е направен за унгарската графиня Коскович от швейцарския производител на часовници „Patek Philippe“ (около 1868 г.) или от „Breguet“ за Каролин Мурат (около 1810 г.).
  7. „Omega Speedmaster“ е бил любим аксесоар в космоса! Астронавтите на НАСА са носели часовника за мисията си на Луната (7 астронавти от Аполо), а както американските, така и руските астронавти са го носели за първата среща Аполо-Союз.
  8. Модерните ръчни часовници започват да се използват и стават популярни сред мъжете едва през Първата световна война. За първи път в историята мъже (войници) носели часовници на китките си, което им давало по-голяма свобода на движение. Долу-горе по също време започва и първото серийно производство на часовник с аларма от „Eterna“.

Надяваме се, че представените от нас факти са Ви били интересни и любопитни и сме почти сигурни, че ще започнете да гледате на собствения си часовник с друга нагласа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!