≡ Menu

7 съвета за научаване на чужд език

Да научиш чужд език не е трудно, но се искат няколко неща – желание, практика и усет. И докато първите две се придобиват, то за третото е нужно малко повече. Специалистите по преподаване на чужди езици също имат своите наблюдения. Според тях на едни от учащите просто им се отдават повече езиците. В разговорен стил, често тези хора са наричани с „дарба“, „талант“ или „ухо за чуждия език“. Доколко са верни подобни характеристики не е напълно известно, но че трябва търпение във всичко няма спор. За да са максимално полезни на хората от различни възрасти, занимаващи се с изучаване на един или друг чужд език, преподавателите от езикови школи дават своите мнения и съвети:

Гледайте, слушайте, четете и пишете на избрания от вас език. Потопете се в чуждия език по всяко време и при правене на всички дейности, които нормално вършите на родния си език. Чрез нов език – четене, писане или слушане всичко става по-лесно, а самото възприятие се превръща в част от ежедневието.

Приятни занимания предразполагат мозъка да усвоява информацията по-лесно. Може би най-лесното нещо, което може да направите, е да гледате телевизионни предавания или филми на езика, който се опитвате да научите. Слушане на музика, участие в забавни игри на чужд език; срещи с приятели от други страни и говорещи избрания език също могат да предразположат към по-бързото усвояване.

Постарайте се да избягвате субтитри. Те са колкото склонни да помагат, така и залъгват и подтикват да разчитате на тях. За да направите нещата по-лесни, опитайте се да гледате предавания или филми, чиито материи и стил вече познавате. Така например някои детски анимационни филми или презаписани версии на английски филми могат да се окажат много познати в контекста. Това неминуемо ще ви помогне да се дешифрира значението на думи и фрази.

Не по-малко алтернативна стратегия е и да се опитате да напишете няколко прости неща от новия език това може да е картичка и предложение дори при създаване на списък за пазаруване.

Интернет отваря много врати. Дори в използване и практикуване на наученото в чуждия език в глобалното пространство може да срещате много нови хора от различни краища на света, с които да упражнявате говоримо и писмено наученото.

Установено е, че преди сън, мозъкът на човек запечатва последната подадена му информация. Този метод е много използван от ученици и студенти преди важни събития – изпити, защити на дипломни работи и други. Приложете подобна техника и в научаване на чуждите думи. Прочетете внимателно няколко пъти научените от деня чуждоезикови думи и изрази. Докато се опитвате да заспите, затворете очи и си представете всяка една от тях. Свържете я в изречение и си припомнете как се изписва правилно.

Добра идея е да опитате да четете и пишете в новия език. Вземете един вестник или списание и се опитайте да прочете една статия на ден. Погледнете всички думи, които не разбирате в речника.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!