≡ Menu

7 причина заради, които да предпочетем зимни гуми

Зимата чука на вратата, а с нея идва и сезонът на зимните автомобилни гуми. През студените месеци настилката по пътищата в по-голямата част на страната става доста предизвикателна за шофьорите. В различните краища на България имаме различни условия на пътя като например в северните райони пътищата започват да се заледяват или пък да са покрити с обилна снежна настилка. В южните райони пък обилни дъждове могат да изиграят лоша шега на шофьорите, които не са подготвили правилно своите автомобили.

Именно поради тази причина екипът на онлайн магазин за зимни гуми искаме да изтъкнем седем основни причини доказващи защо е добре предпочетем зимните пред летни и всесезонни гуми за нашата кола, бус, пикап, автобус или камион.

Зимните гуми не са само гуми за сняг

Много шофьори смятат, че зимните гуми трябва да се използват само при наличието на сняг на пътя. Това обаче не е съвсем така. Този тип гуми са изработени специално за температури под 7 градуса по Целзий. Те позволяват на превозното средство да създаде по-добър контакт с пътя ако той е покрит с лед, скреж или вода. Изключителната гъвкавост на материала, от който са изработени зимните гуми както и формата на каналите създават много по-добро сцепление.

Намален спирачен път

Когато става въпрос за шофиране, то сигурността на пътя е най-важното нещо и трябва да бъде винаги приоритет. Ако шофирате с неподходящи за зимата гуми, то това може да увеличи спирачния път на автомобила с до цели 11 м. Това разстояние се равнява на цели 3 автомобила паркирани един зад друг. Сами можете да си направите сметката колко животи могат да бъдат спасени при подобна разлика и как тя би могла да се окаже животоспасяваща в голяма редица от случаите на пътя.

Зимните гуми спестяват пари

Често зимните гуми са по-евтини от летните. Ако шофирате с тях през зимния сезон, то вие не износвате скъпите си летни гуми, а това ще ги съхрани за по-дълго време и няма да ви се налага да влизате в излишни разхищения на пари.

ABS-ът не намалява магически спирачния ви път

За голямо ваше съжаление ще ви кажем, че ABS-ът е създаден за по-добър контрол при спиране, но това няма как да измести качествата на зимните гуми на заледена, мокра или заснежена настилка.

Еднакво ниво на шум и комфорт

Митът, че шумът в автомобила при шофирането със зимни гуми се увеличава трябва да бъде разбит веднъж за винаги. Модерните технологии, които се използват при изработката на нови зимни гуми не позволяват излишно покачване на нивото на шум в купето. Комфортът при шофирането е дори значително по-висок ако изберете зимни пред летни гуми през зимата.

По-малко инциденти на пътя

Шофирането със зимни гуми ще ви осигури доста по-малко напрегнати ситуации на пътя, което от своя страна ще увеличи удоволствието от шофирането и ще спаси множество човешки животи и нежелани травми.

По-тежките автомобили спират по-бавно

През зимата тежестта на автомобила е значително завишена поради факта, че имаме тенденцията да сме повече хора в колата и да носим доста повече дрехи с нас. В екстремни ситуации това води до по-дълъг спирачен път и ние трябва да сме подготвени.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!