≡ Menu

5 нестандартни приложения на корка в ежедневието

Може би асоциацията с кора е единствено тази с бутилката вино, но уви, това не е единственото място, където този материал намира приложение. Днес коркът се използва системно и в много индустрии. Намира широко приложение в канцеларията за направа на коркови дъски; в модата за доизграждане вида на някои модни аксесоари, включително подметки и обувки. Не за това обаче ще говорим, а за методите и нестандартните приложения, които една коркова дъска или тапа може да намери в ежедневието ни.

В случай, че имате една такава стара коркова дъска у дома и все още не сте уверени,че искате да я захвърлите на боклука, то добре е да намерите по-практично място за поместването й:

Коркова дъска за постелка – малко налудничаво и дори странно ще прозвучи тази идея на много от вас, но старата коркова дъска може да се превърне в чудесна подложка за баня. Ако размерите й са по-малки може да служи за стелаж или етажерка в мокрото помещение, а ако размерът е по-голям, след внимателно изрязване и оформяне в рамка може да се превърне в красиви полици за козметика.

Корковите тапи са чудесен материал за изработване на рамка за снимка, свещник, поставка за картина, поднос, подложки за чаши, че дори завеса. Дори не се иска професионален талант или умение, а само малко въображение.

От коркови тапи може да направите макари или печати, с които децата да играят. С тях може да създадете кукла, като освен корковата тапа използвате и клечки за зъби.

Чудесна и много оригинална саксия може да направите свързани една с друга 7-10 коркови тапи. Слепването им може да стане с лепило или, чрез внимателно нанизване с рибарски конец и тънка игла. В готовото изобретение поставете подходяща пластмасова саксия с цвете. Декоративната саксия е чудесна възможност за подарък на приятелка.

От коркова дъска може да направите красиви подложки за хранене. Предвид, че корка като материал е много фин и лесно нараним, трябва да се работи прецизно и с остри инструменти. За да получите овални форми, квадратни или други, изберете такъв предмет със същата форма, поставете върху корковата дъска и очертайте с маркер. След това с фина и здрава ножица изрежете по очертанията. Хубавото на корка е, че не се подава на резки аномалии на времето. Това ще направи подобни подложки много устойчиви на прекалено горещата чаша кафе.

Повече за коркови дъски, цени и всичко около приложенията на корка може да научите и в онлайн магазините.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!