≡ Menu

10 начина да направите своя дом енерго ефективен

С нарастването на ефекта и последствията от глобалното затопляне, става време всеки от нас да вземе мерки и за себе си и своя дом.

интериор

интериор

Не говорим за съществени промени в начина си на живот, а за малки допълнения към нашия интериорен дизайн, които ако ние изпълним можем да донесем разликата в отношението ни към света.

интериор за хол

интериор за хол

  1. Купуването на енергоефективни електроуреди е един от най-ефективните начини за спестяване на енергия. Още повече в днешни дни не е задължително те да са много по-скъпи. Новите електрически крушки изразходват 5 пъти по-малко енергия от старите крушки със жичка.
  2. Обикновено около половината от топлината в домовете се губи през стените и тавана. Изолацията на стените и тавана на Вашето жилище може да Ви спести до 500-600 лева на година за отопление. Като цената на тази изолация не е толкова висока.
  3. Много често при изключването на електронното оборудване от дистанционното, уредът продължава да черпи известно количество енергия. Всеки електроуред, който не се използва трябва да бъде изключен от контакта. Това нищожно действие може да спести на семейния бюджет около 50 лева на година за електричество.
  4. Инсталирането на енергоефективна система за отопление в дома Ви, може да намали разходите Ви за отопление с до 40% на година. Заменете своя стар бойлер с нов модел, който пести енергия и се вписва далеч по-добре в домашния интериор.
  5. Радиаторите губят голяма част от своята енергия в задната си част. Поставете алуминиево фолио зад своя радиатор, за да не губите тази топлина и да я използвате ефективно.
  6. Докато перете облеклото си в пералнята Вие можете да спестите енергия, когато напълните пералнята до максимално позволеният и капацитет и перете на по-ниска температура.
  7. Когато си затопляте вода в чайник на котлона, затоплете я само колкото Ви е нужно, допълнителното затопляне е само изразходване на допълнителна енергия и Вашето време.
  8. Поставянето на измервател на консумацията на електричество може да Ви даде реална представа от изразходваното количество енергия от всеки уред във Вашия дом.
  9. Смъкването на температурата на термостата само с 1 градус, може да направи голяма разлика във консумацията Ви, а водата да е все така топла.
интериорен дизайн

интериорен дизайн

10. Поставянето на соларен панел във вашия дом, може да ви създаде 50% от необходимата Ви енергия за затопляне на водата за цялата година.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!