≡ Menu

Религиозен туризъм в Родопите

Религиозният туризъм като форма на туризъм, обединява хората които вярват и пътуват сами или на групи за поклонение, като мисионери или само за да се видят с други техни съмишленици. Като в много други страни по света и в България има много места подходящи за религиозен туризъм, като манастири, и църкви, като целта на посещаващите ги поклонници е да се докоснат до иконописното изкуство на старите майстори, до мъдростта на светото писание, до възвишеността на църковното песнопение.

Религиозен туризъм в Родопите

Религиозен туризъм в Родопите

Целият район на Родопите е подходящ за църковен туризъм. Още когато пристигнат на „входа” на планината поклонниците попадат в гр. Асеновград, който не напразно е наричан още Малкият Йерусалим. В и около града има множество манастири, църкви и параклиси.

Само на десетина километра южно от града, например, се намира един от най-прочутите манастири в България, вторият по големина в цялата страна – Бачковският манастир. Заобикалящата го величествена природа, забележителните размери на сградата и околността и, хилядолетната история (основен е през 1083 година), невероятната и чудодейна икона на Богородица Елеуса която е обкована със сребро през 1310 година – всички тези фактори, допринасят Бачковския манастир да бъде един от най-посещаваните религиозни и туристически обекти на България.
Ако попътувате 6 километра на изток от Асеновград ще намерите друг един православен манастир – Араповски манастир „Св. Неделя”. Той е издигнат до свещен извор /аязмо/ и всъщност е един от последните новопостроени манастири след Освобождението на България.

На 4 километра на югоизток пък се намира Мулдавският манастир „Св. Петка”. Три пъти разрушаваният от османците, този манастир е в последствие възстановяван от българи родолюбци. Манастирът е бил едно от местата, където понякога е отсядал и Васил Левски.

Най-старата църква в Асеновград (датирана е в ранното средновековие) – Св. Богородица – Успение – се намира близко до водещия към Бачковския манастир главен път. Над същия път, на около 3 километра от града, върху скалист връх, гордо се издига Асеновата крепост като в нея единствената добре запазена постройка е църквата Св. Богородица Петричка, чието построяване е дело на цар Иван-Асен II.
Около Асеновград има множество параклиси, до които се достига по полегати пътеки криволичещи в планините, тръгващи от паркинга до Асеновата крепост.

Друго свято и много посещавано през последните години място в Родопите е манастирът Св. Троица, който е по-известен като Кръстова гора. Манастирът е лесно достъпен, като тръгнете от Асеновград, се продължава по пътя за Смолян, после се минава към Бачковският манастир и когато стигнете до разклона от където можете да се отбиете за град Лъки (при Юговското ханче) завивате на юг. Манастирът Кръстова гора се посещава целогодишно от хиляди вярващи, търсещи смирение и помощ, но все пак най-много поклонници идват тук на 14-ти септември (Кръстов ден), когато Светия Кръст се изнася за поклонение на вярващите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!