≡ Menu

Язовир Ивайловград

Язовир Ивайловград е за всички природолюбители, които желаят да прекарат малко време насаме със себе си и мислите си. Мястото е подходящо както за уединение, така и за почивка с приятели или семейството. Самият факт, че язовирът се намира в екологично чист регион го превръща в дестинация за здравословен и релаксиращ туризъм.

Язовир Ивайловград

Язовир Ивайловград

В околностите не се откриват никакви промишлени обекти, които биха могли да замърсяват въздуха или водите. Язовир „Ивайловград“ е третия по ред ВЕЦ, който влиза във водноелектрическата каскада „Арда“. Макар стената на язовира да бъде изградена в река Арда, водните територии се простират далеч извън община Ивайловград. Язовирът обзема територии в общините Крумовград, Маджарово и Любимец. Според запазените архиви и документи, язовирът бива изграден през 1964 година. Бреговата му ивица е с 64 километра дължина. Голяма част от нея е покрита с гъсти гори с широколистни дървета. Природните дадености и климат благоприятстват за развитието на еко и воден туризъм в тази част от страната.

Запалените риболовци от района идват тук, за да премерят сили с риби от различен вид – кефал, уклей, червеноперка, сом, шаран, костур и бяла риба. Водното пространство се слави като отлична среда за развъждане на всякакви видове сладководна риба. Освен за риболов, язовирът се използва и за практикуване на различни водни спортове. Всяка година, в началото на юни месец тук се организира и провежда финал на Републиканската регата по кану – каяк. За тези, които обичат да водят точна статистика ще отбележим, че язовирът се слави като най – дългия в цяла България. Дължината му е приблизително 36 километра. Настаняването около язовира е лесно и бързо.

Съвсем близо до водното пространство има изградена туристическа зона. В непосредствена близост до стената на язовира са изградени няколко на брой почивни бази. Всяка година с настъпването на летния сезон, около крайбрежието на водното пространство се появява малък къмпинг. Разпъването на палатка по крайбрежието е нещо типично особено за риболовния сезон. В края на летните дни, палатковите лагери се прибират. В посока юг на язовира се намират популярните местности Цимбала и Марта. Те се окачествяват като изключително атрактивни места. Територията им е превзета от вилни сгради и обособени места за пикник и къмпинг. Ако сте забравили въдицата си, а искате да опитате уменията си в риболова може да наемете лодка и всякакви риболовни принадлежности, от които бихте имали нужда.

В близост до язовира се намират малки ресторантчета, които предлагат на посетителите възможността да опитат традиционни рибни деликатеси, като пълнен шаран с орехи и риба на керемида. Язовир Ивайловград се определя като най – красивия и живописен в цяла България. Местността отговаря на всички изисквания, за да продължи да се развива в областта на еко туризма. Водните спортове и богатото разнообразие на видове риба са допълнителен фактор, оказващ влияние върху засилващия се поток от посетители.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!