≡ Menu

Четките за зъби

Доброто общо здраве включва и доброто състояние на зъбите. Всеки стоматолог знае, че устата е като предверие към тялото. Много сериозни здравословни проблеми започват първо от устата. Спецификата на грижата за здравето на устната кухина е различна за всеки, в зависимост от състоянието на устата и най-вече зъбите. Но основната част от грижата за чистотата и здравето на устната кухина е редовното миене на зъбите. Изборът на четка е особено важен.

Днес се предлагат най-различни четки, не само с различна твърдост на космите, но и с различни дръжки. Ръчно се изработват специални адаптирани дръжки за хора с намалена сръчност. В домашни условия дръжките могат да се адаптират с помощта на парчета велосипедна гума или топче за тенис. А за хората, които не могат да сгъват ставите на лактите, се предлагат четки с дълги дръжки.

Електрическите четки за зъби придобиват все по-голяма популярност. Те се произвеждат или за използване с обикновени батерии, или с презареждащи се батерии. Те са няколко вида. При механичните електрически четки главата се върти с различна скорост. Четките със звук използват звукови вълни, пораждани от високочестотен генератор. При ултразвуковите четки се използва ултразвук, който има предимството да се разпространява на 3 мм. от самата глава на четката и почиства труднодостъпните места.
Електрическите четки са удачно решение особено за хора с физически ограничения, които не им позволяват да извършват движенията за почистване на зъбите. Знае се, че при правилно използване електрическите четки отстраняват плаката по-добре в сравнение с обикновените – те позволяват по-висока скорост на четкане и движения, които не могат да се извършат с обикновени четки за зъби. Всяка електрическа четка има различен дизайн, затова е важно преди да започнете да я използвате, да прочетете внимателно инструкциите.

Особено е важно да използвате правилната техника на четкане, тъй като при погрешни движения ефективността на почистване на електрическата четка ще се намали, а освен това венците могат да се наранят.

За постигане на добра хигиена в устната кухина е важно да се отстранява плаката. Това е лепкава маса, съдържаща бактерии, която полепва по зъбите и е основната причина за гингивит, или възпаление на венците. Плаката може да доведе и до по-сериозно заболяване на венците, пародонтоза, при което се засягат тъканите, поддържащи зъбите. Освен това плаката води до развитие на кариеси по зъбите. Електрическите четки намаляват плаката много по-успешно от обикновените.

При използването им за срок от един до три месеца плаката намалява с 11%, а при използване в продължение на повече от три месеца с 21%.
За хората склонни към гингивит е важно да знаят, че електрическата четка за зъби е за предпочитане. У използващите такава четка за срок от до три месеца намаляването на гингивита е с 6%, а за срок от повече от три месеца се наблюдава подобрение с 11%.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!