≡ Menu

Цени на апартаментите в Бургас

Град Бургас е сред трите града с най-високи цени на жилищните имоти в България. Другите два са София и Варна. През второто тримесечие на тази година средните цени на жилищата в София се движат в диапазона от 1400 до 1500 лева за квадратен метър. Апартаментите във Варна се продават на средна цена от 1300 до 1400 лева. Жилищните имоти в Бургас в средата на тази година държат средни цени в рамките от 1200 до 1300 лева за квадратен метър. Общо за цялата територия на България, през второто тримесечие на тази година, средните цени на жилищните имоти са около 850-880 лева за квадратен метър.

Цените на апартаментите в Бургас варират в широки граници в зависимост от местоположението. Най-скъпите имоти в Бургас се предлагат в централната градска част и в комплекс Лазур, който е разположен край морския парк на града. Има редица сгради в Лазур, от които се открива морска панорама – заради изгледа жилищата в тези сгради са по-скъпи. Апартаментите в жилищни сгради стара тухла в центъра на града също са традиционно по-скъпи от апартаментите в крайните квартали. Повечето от тях са строени през 60-те и 70-те години на 20 век и наподобяват немските жилищни сгради за масово ползване от онова време – ниско етажно строителство, не повече от 4 етажа, със задължително озеленяване около сградата.

Най-близо до централна градска част е бургаския комплекс Възраждане. Всъщност той е част от стария център на града, разположен е успоредно на градското ларго, като едната страна на комплекса опира в пристанището. Комплекс Възраждане е озеленен, в центъра му е разположен отличен парк до който се издига Младежкия център на Бургас – със закрит басейн с олимпийски размери, зали за спортни танци и още много други. От почти всяка точка на комплекс Възраждане се стига за около 10 минути пешком до площад Тройката, който обозначава центъра на Бургас. Това местоположение определя цените на имотите във Възраждане, които са близки до тези в комплекс Лазур и в централна част – около 1200 лева за квадратен метър.

Съседен на комплекс Възраждане е комплекс Братя Миладинови, в който цените на апартаментите са с около 10-15 процента по-ниски от тези във Възраждане. Откъм северната страна на Бургас, край пътя за Слънчев бряг, са разположени комплексите Славейков и Изгрев. Около 60-70 процента от сградите в тези комплекси са стари панелни блокове, строени основно през 70-те и 80-те години на 20 век. Цените на старите панелни жилища се движат около 900-1000 лева за квадратен метър. Приблизително такива са цените на панелките и в жилищен комплекс Зорница, който граничи с Изгрев.

В южната част на града е разположен най-големия жилищен комплекс на Бургас – комплекс Меден Рудник. Освен най-голям, той е и най-евтин по отношение на жилищата. Повечето сгради в комплекс Меден Рудник са сравнително нови панелни блокове, но поради голямата отдалеченост от централната част на града цените в комплекса се движат около 800-850 лева за квадратен метър средно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!