≡ Menu

Храсторези – необходими неща при работа

Първият елемент, който ще накара вашият храсторез да работи е двутактовата смес.

Двутактова смес. Повечето модели имат 2-тактови двигатели, и при тях безоловният бензин трябва да се смесва със специално масло, което помага за смазването на двигателя. Съотношението на бензин : масло зависи от типовете машини, като най често срещаната е 50:1, т.е. 20 мл. специално двутактово масло на 1 л бензин, най-често А95. Водещите производители продават разфасовки по 1 л или патрончета по 100 мл. с които може да омаслите 5 л бензин. Задължително е да използвате специализирано масло на реномирани производители като Щил, Хускварна, Орегон и др., а не друго дори и да Ви уверяват, че е двутактово масло и става за всички двутактови машини. Специализираните масла са минерални, полисинтетични и синтетични, като всички са за високо оборотни двигатели, бездимни и щадящи околната среда. Има модели четиритактови храсторези, които работят с двутактова смес. При тях работните цикли са 4, имат клапани, но маслото и бензина са смесени и работят също с омаслен бензин. Такива са някои модели храсторези на Щил.

Бензин и четиритактово масло. Има модели храсторези, които са с четиритактови двигатели и работят с чист бензин, като необходимото смазване на двигателя става от отделно намиращото се масло за четиритактови двигатели. Тези модели храсторези са по-икономични, по-тихи и отделят в околната среда по-малко вредни газове. Такива са някои модели храсторези на Хонда, Кавазаки и др.

Готова бензинова смес. Стандартно разфасовките започват от пет литра. С готовият омаслен бензин може да бъдете сигурни, че правилното съотношение бензин: масло ще бъде използвано за правилната машина.

Грес за редуктора. Греста е необходима за смазване на зъбната предавка в редуктора, който осигурява въртящият момент на режещият инструмент. Необходимото количество за гресиране е различно при различните модели храсторези и при различния интензитет на употреба, но най-общо казано на 40 работни часа е необходимо да се влага в редуктора 1 мл. високо оборотна грес.

Допълнителни аксесоари:

Много важен елемент преди да започнете да работите с храсторез е да помислите за Вашата безопасност. За целта е добре да си закупите съответните предпазни средства за лицето, слуха, ръцете и краката. Подходящи предпазни средства са шлемофон с антифони, комплект кожени ръкавици и ботуши.

По всяко време могат да бъдат добавени различни глави, ножове и дискове, за да се осигури ефективното използване на закупеният от Вас храсторез.

Ергономичен самар. Регулируемият самар с меки презрамки е много важен аксесоар, особено при продължителна работа, тъй като той намалява натоварването на оператора.

За електрически модели храсторези от съществено значение е удължителят, който ще Ви помогне да работите на по-отдалечени места.

За да изберете най-подходящият храсторез за Вашите нужди потърсете съвет от специалист, който ще Ви насочи и за необходимите консумативи и аксесоари, които трябва да закупите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!