≡ Menu

Хидроизолация – задължителна за здрави сгради

До преди няколко години и до преди няколко правителства за хидроизолация не се говореше, хидроизолация не се и използваше. За радост отмина (поне в големите градове) времето когато най-лошите практики в строителството бяха налице.

Много чести бяха случаите на смесване на външна мазилка с лепило Ц200. Как, кой и защо би измислил подобна глупост, а и най-вече използвал!? Свидетел съм как на съседен новопостроен (годината е 1995 г.) блок цялата комбинация от Ц200, мазилка и още само поставилите я знаят какво, се свлече след пороен дъжд.

Честа практика за защита от природните стихии, но този път за защита на покрив е поставяне на мушама (колкото по-стара толкова по-добре, т.к. тя така не се и забелязва след поставяне) върху бетонната настилка на покрива и нареждане на керемиди върху нея.

хидроизолация на покрив

хидроизолация на покрив

Друга практика за опити за хидроизолация на покрив, за което за мое нещастие и разочарование съм бил свидетел е поставяне на пясък върху бетонната плоча и нареждане на керемиди върху него. Ужас! Ще оставя на фантазията ви какво се случва след пороен дъжд.

Масово се считаше,че има ли бетонна плоча, то е глупост да се харчат пари за нещо повече. Но бетонната плоча ще донесе купища проблеми след години, ако не е хидроизолирана както трябва:
– мухъл – да скоро ще забележите, особено след люта зима, че плочата подгизнала и т.к. дома се отоплява, а навън е наистина много студено, се получава конденз, а с него и плесен. Освен, че не е естетически приятно, плесента е вредна и за здравето и причинител на редица заболявания;
– големи разходи – неминуемо лошата хидроизолация ще доведе и до по-големи разходи за отопление през зимата и за разхлаждане през лятото;
– напукване на плочата – един от най-лошите сценарии, който вероятно ще се случи с бетонната плоча след десетина години.

Хидроизолация

Хидроизолация

Поставянето навреме на качествена хидроизолация е най-добрият избор, ако искате тавана на жилището Ви да не се поддава на природни стихии, осигурявайки надеждна защита на дома.

Научете повече за хидроизолация на мазе.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!