≡ Menu

Условия за регистрация на фирма от чужд гражданин

Има случаи, при които български гражданин има желание да направи регистрация на фирма в съдружие с чужд гражданин и това не е невъзможно. Българското законодателство позволява чужди граждани да правят регистрация на ЕООД на територията на страната или да станат съдружници в ООД и за това е необходимо само да имат лични документи от държавата, на която са граждани – лична карта или международен паспорт. Правилата за регистрация на фирма от чужд гражданин почти не се различават от тези за българските граждани. Няма разлика и при регистрация на фирма от чужд гражданин на държава член на Европейския съюз или гражданин на държава, която е извън него.

правят регистрация на ЕООД

Условия за регистрация на фирма

Ако чуждият гражданин, който прави регистрация на фирма на територията на страната не говори български език е нужен преводач, който не е задължително да бъде заклет. Достатъчно е да владее добре езика, който владее и чужденеца. Обикновено преводач се изисква от нотариус, който заверява документ за съгласие и образец от подписа на търговеца според изискване на Закона за Търговския регистър и Търговския закон. Със самото подписване на тези документи и документите за учредяване на дружеството от чуждия гражданин, се приема че той е запознат със съдържанието им и е съгласен с него.

Като цяло процедурата е същата както при регистрация на фирма от български гражданин, но документите са малко повече и обикновено се изготвят и подават от фирма, която е запозната в детайли с тяхното попълване. Освен на български език всички документи се изготвят и на майчиния език на чуждият гражданин, който ще участва като съдружник или учредява и извършва регистрация на фирма в България.

регистрация на фирма в България

регистрация на фирма в България

Нашата страна е доста либерална по отношение на чужденците, които искат да започнат бизнес и да направят регистрация на фирма у нас. С помощта на адвокатска кантора или фирма, която предлага подобни услуги подаването на документи и регистрацията на фирма от чужд гражданин на територията на Република България може да се извърши и дистанционно. Услугата вероятно е по-скъпа, но спестява много време и транспортни разходи.

Всеки чужденец, който е навършил пълнолетие, притежава лични документи на страната, на която е гражданин и не е осъждан, може да започне самостоятелно или със съдействието на фирма процедура по регистрация на фирма в България. Използването на фирми, предлагащи тези услуги е препоръчително.

{ 3 comments… add one }
 • Ivan April 20, 2013, 3:34 pm

  Процедурата по регистрацията на фирма от чуждестранен гражданин не е лека и има доста особености. Ако не им се обърне нужното внимание, това може да коства отказ, а от там и загуба на време и средства. Затова е препоръчително регистрацията да се повери на специалист.

 • Yordan Daskalov August 23, 2013, 5:31 pm

  Zdraveite iskam da vi popitam moi priqtel e Ekvadorski grajdanin ska daq doide v Bulgariq i da zapochne da prepodava angkiiski i ispanski za celta mislim toi da otvori firma vuprosa e 4e te mu dadoha visa c turisticheska visa vuzmojno li e ili nqma kak da stane s tozi tip viza Blagodarq predvaritelno

  • admin August 26, 2013, 9:43 pm

   Може да се свържете с нас
   Телефон:
   0899 4444 51

Leave a Comment

error: Content is protected !!