≡ Menu

Трюфели – съкровища, скрити в недрата на земята

Трюфелите са вид гъби, които се отглеждат изключително трудно, поради което цената на някои видове възлиза на 10 000 лева за килограм.

Познати са ни над 100 вида трюфели. Най-общо те се делят на черни, червени и бели. Това са най-търсените и най-скъпи сортове. Консумирането им се свързва с лукса и богатството, а присъствието им в менюто е само по себе си символ на изисканост и вкус към деликатесите. Белите зимни трюфели се считат за едни от най-скъпите видове. Често са обявявани на търг с благотворителна цел и са се продавали на космически цени.

Родината на белия трюфел е Франция. Срещат се главно в южната част на страната, а така също и в Северна Италия. За качеството на трюфелите има значение сезона, в който зреят. По-скъпи са зимните трюфели, които се намират по-трудно. При оценяване на трюфелите се обръща внимание на големината, вида и наличието или отсъствието на червясване.

На база на тези критерии се определя и цената им като по-скъпи са по-едрите и по-запазени гъби. Трюфелите растат под земята и са трудно откриваеми, което е още една причина да бъдат толкова скъпи. От тук идва и названието им „черни диаманти“.

Не по-малка причина да бъдат така ценени от запалените кулинари и чревоугодници е техният специфичен аромат, който е различен при всеки отделен вид. Познавачите на тези редки и изключително вкусни гъби са способни да дадат точен отговор на въпроса от кой вид е трюфелът, само въз основа на неговия аромат. Това, разбира се, е не само талант, но и умение основаващо се на дълги години обучение и практика.

При положение, че има лъжливи и дори отровни видове, с тези таланти не всеки може да се похвали. Не по-малко обучени са и кучетата, които откриват заровените в недрата на земята „черни диаманти“. Ако имате добре дресирано куче и обичате разходките сред природата, можете да научите домашния си любимец да открива скритите съкровища в земята.

Трюфелите се намират на около 10-20 см под земята и надушването им от страна на обученото куче не представлява проблем. Скъпият бял трюфел се среща и в нашите дъбови и букови гори, така че можете за спечелите доста пари, стига да имате добър другар в търсенето на редките деликатесни гъби. Ако вашето куче е от порода, която се отличава със силно обоняние, издръжливост, остър нюх и добра дресировка, имате шанс да го превърнете във ваш верен помощник в търсенето на трюфели.

Породите, които са най-подходящи за тази цел са лабрадор, кокер шпаньол, бретон шпаньол и др. Най-добре е да оставите малкото куче да си играе с парче трюфел, за да запомни добре специфичния му аромат. Разбира се, има порода кучета, която е обявена официално и призната за породата, която професионално открива трюфели и това е Lagotto Romagnolo.

Разбира се, обучаването на кучето изисква доста усилия, време и търпение от ваша страна, а в крайна сметка не знаете дали тази инвестиция ще има резултат. Алтернатива на това е да си купите специално обучено куче, което може с лекота да открива трюфели. Тук най-важно е да имате възможност да изпробвате кучето на терен, за да бъдете сигурни, че то действително има нужните качества.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!