≡ Menu

Старческа катаракта

Катаракта обозначава патологично състояние, при което вътреочната леща на зрителния орган потъмнява и това довежда до нарушаване на зрението. В началото има проблеми при писане и четене, но по-нататък се появяват такива и при различаване на лица, например, или на предмети. Обикновено катарактата засяга далечното зрение и пациентите са много чувствителни към ярка светлина. Най-разпространена е сред по-възрастните хора и според последни статистики около 42% от хората във възрастовата група между 52 и 64 години страдат от така наречената старческа катаракта. В следващата възрастова група ( от 65 до 74 години) процентът е по-висок с около една втора, докато при пациенти над 75 години симптомите на заболяването катаракта могат да бъдат открити в 9 от 10 човека. За жалост, не е изключена появата на старческа катаракта и при по-младите хора.

Старческа катаракта

Старческа катаракта

Когато се развие старческа катаракта, лъчът светлина, който минава пред окото, не може да се пречупи правилно, в резултат на което образът на наблюдавания обект не достига до ретината.

Има две основни разновидности на старческа катаракта – кортикална и ядрена. Кортикалната катаракта има около пет стадия на развитие:

-начална катаракта – пациентът вижда предметите умножени (например вместо един молив вижда три).

-набъбнала катаракта – ако пациентът е страдал от късогледство, то се увеличава в тази фаза. Ако е бил далекоглед, е възможно да се нормализира зрението му.

Катаракта

Катаракта

-почти зряла катаракта – вътреочната леща изгубва част от водата в себе си и потъмнява в по-дълбочинните си слоеве, чисти остават по-горните. Зрителната способност се намалява.

-зряла катаракта – вътреочната леща изцяло потъмнява и пациентът е в състояние на почти пълна светлина – разпознава само посоката на светлината.

-презряла катаракта – лещата смалява обема си и придобива белезникав цвят, като в повечето случаи на заболяването остава само лещената капсула.

При ядрената катаракта процесите имат горе-долу същия вид и характер, но почти винаги засягат само ядрото на лещата. Този вид увреждане се наблюдава най-вече при пациенти, които страдат от късогледство. Процесът на узряване тук е по-бавен, в някои случаи отнема десетки години.

Според медицината причината за тези промени в окото се крие в това, че с възрастта лещата става по-негъвкава и по-дебела, също има участие и строежа и – с течение на годините подредбата на протеините в окото се губи.

Важно е лечението да започне още щом се нарушат ежедневните занимания на пациента – четене, шофиране, писане. Има два вида лечение на катаракта – консервативно и оперативно, като едното не е алтернатива на другото.

Смята се също, че е възможно да се избегне старческата катаракта с определен вид профилактика. Например, да избягваме пушенето, да се храним здравословно и да обръщаме внимание на всеки здравословен проблем, който се появи.

Катаракта

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!