≡ Menu

Спортът във Велинград

Със своята всеобхватност, социална ангажираност спортът е един от най-значимите елементи в нашия живот, независими дали го практикуваме като аматъори, професионалисти или дори само обичаме да го гледаме по телевизора. Има една стара поговорка, която казва „ Спортът е здраве „ и не можем да не се съгласим с нея. Той прави по-силна имунната система, калява волята и желанието за успех. Затова е много важно за всяко дете да практикува спорт.

Понеже съм отраснал по време на комунизма, като дете си спомням че всеки беше длъжен да се запише в един от многото спортни клубове в гр. Велинград. Като се има предвид, че градът бе с население от 25 хиляди души многообразието на предлаганите спортове бе направо впечатляващо – футбол, баскетбол, волейбол, плуване, ски-бягане, биатлон, спортни танци, а отделно от това имаше много малки клубове по интереси – сглобяване на самолети, техника, компютри. Това бе един добър начин децата да се ангажират с извънкласни дейности, които да ги развиват и възпитават.

Все още е жива традицията да се организират вътрешно училищни състезания по тези спортове, а също така и градски състезания в който участват всички училища с отбори по баскетбол, футбол и волейбол и който се превръщат в страхотни зрелища и носят много емоции на всички ученици.

Организираният спорт във Велинград започва още през 1926 година, когато е създаден местният футболен клуб „ Чепинец “ Велинград. Въпреки че няма записани големи успехи, той е повод за радост на хората в града. Най – големият му успех е достигането до полуфинал за купата на България, където отпада от ЦСКА след изпълнение на дузпи, като в предишния кръг отстранява Левски отново след изпълнение на дузпи.

Много велинградчани са оставили трайна следа в спортната история на България – като Димо Тонев, който бе капитан на националния отбор по волейбол на едно от най-талантливите български поколения в този спорт, Иван Лебанов понастоящем кмет, а като състезател първият българин с медал от зимна олимпиада – бронз в дисциплината 30 км. ски-бягане на Олимпиадата в Лейк Плесид. Може би от там идва и традицията на тези спортове във Велинград.

До началото на 90-те години в града имаше клубове по ски бягане и биатлон, като за кратко дори обучението се водеше от руски треньори. За нуждите на спорта естествено е необходима и инфраструктура, която за съжаление не е на необходимото ниво. Много хора казват, че залите и спортните площадки не хранят, но забравят че аматъорския спорт е преди всичко здраве и са една дългосрочна инвестиция в хората, която ще се изплати в по-малко болнични дни и здравни пътеки.

Спортът е една инвестиция, която може да бъде използвана и за привличането на повече туристи. Малко или много все спортен форум е условие за пристигането на фенове, медии и неговото добро организиране е предпоставка за повишаването на имиджа на града. Много от хотелите в града вече са разбрали важността на спорта и освен традиционните фитнес зали, някой от тях предлагат тенис кортове, плувни басейни, игрища за футбол, велосипеди и други уреди за спорт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!