≡ Menu

Силата на мисълта – инструментът, с който чертаем бъдещето си

Умът ни генерира два вида мисли: позитивни и негативни. Ако съзнанието ни е изпълнено с положителни идеи за справяне с всекидневния живот, силата на мисълта също следва този път. По същия начин, ако оставим негативните идеи да управляват живота ни, то със сигурност ще се окажем в плен на отрицателното. И двата мисловни модела ни влияят. От нас зависи кой ще изберем, тъй като и двете могат да оформят бъдещето ни – водейки до различен резултат, обаче. Е, вие кое предпочитате?

Наполовина пълна или наполовина празна е чашата ви с вода?

Силата на мисълта

Силата на мисълта

Силата на мисълта, позитивната мисъл (чашата е наполовина пълна)

Въпреки, че виждате как тази чаша е наполовина празна, вие избирате да гледате на това положително. Липсата на още количество вода не ви тревожи. По-важното е, че в чашата все още има вода. Ако сте отговорили по този начин на горния въпрос, то значи умеете да използвате силата на мисълта така че да ви е полезна.

Как гледате на позитивното мислене? За мен то е един вид възприемане на по-ярката страна на живота. Всичко е красиво, хубаво и светло. Не се обръща внимание на проблемите, страховете или тревогите (което не значи, че те не съществуват). Просто насочваме фокуса върху положителното – онова, което ни обогатява. С една дума – всичко, в което вярваме и виждаме е хубаво, позитивно.

И така, как действа положителната мисъл? Как създава реалността? Трябва ли да мислим само за хубави неща, за да ни се случат? Повтарям, силата на мисълта е изключително мощен инструмент. Защо е така ще разберете в сайта ни. Въпреки многото информация навсякъде, все още има хора, които не осъзнават в дълбочина смисъла на това и махват с ръка в знак на скептичност. Съзнанието обработва информацията, която му подаваме. Замислете се върху това и по пътя на логиката сами ще достигнете до извода, че положителните мисли, с които го изпълваме, ще доведат положителни случки в живота ни. После други, и други, и други. И не само това! „Дай най-доброто на себе си, а другото остави на Вселената” – чували сте го, нали? И знаете, че е вярно. Освен да вярваме в нещо и да имаме голямо желание то да се случи, трябва и да направим нещо по въпроса. Например, не може да вземете изпит, ако по цял ден се излежавате на дивана и гледате телевизия, без да положите дори и минимални усилия да прочетете или научите нещо.

А сега да поговорим и за силата на негативното мислете (чашата е наполовина празна)

„Част от водата е разлята. Някой ми е пил от чашата. Или водата в каната е свършила и няма достатъчно, за да си напълня чашата. Каквато и да е причината, чашата ми не е пълна до горе и това си е! Сигурно няма да утоли жаждата ми! Проклет да е онзи, който отпи от чашата ми!”

Ей, и вие ли реагирате така, щом чашата ви не е пълна до горе? Ако да, то значи съзнанието ви е изпълнено с негативни мисли. Примерът е и своеобразна метафора. Смисълът е същия, ако приемем ситуацията буквално или пък направим аналог между нея и нещата от живота. Е, добре, може чашата ви да не е пълна с вода до горе, но чак пък да кълнете „онзи, който отпи от нея”…А дори не сте сигурни дали е така! Може да има различни причини за „липсата на водата”, но унищожителното за вас е лошият начин, по който гледате на ситуацията. Насочили сте силата на мисълта към негативното. А съзнанието ви се отваря, за да го приеме и насочи обратно към вас лошите мисли. Най-лошото в цялата ситуация е, че дори нямате 100 %-во доказателство за истинността на фактите. Просто решавате, че ще мислите негативно и се превръщате в недоволен нервак.

Отрицателното мислене е точно обратното на положителното – отразява мирогледа ни, който не е задължително да бъде негативен, но и определено в случая не обхваща хубавите страни на живота. Всичко, което се случва не е желано. Съзнанието ни сякаш е задръстено от тревоги, страхове, силен дискомфорт, а ние си блъскаме мозъка около въпроси като „Какво ще стане, ако…?”

Да, този мисловен модел е невероятно мощен. Той се генерира от ума, нали така? Но е вярно и това, че негативното мислене има своя енергия, отделна от нашата собствена. Същата, като тази на позитивното мислене – притежаваща пълната власт да извайва личността ни, да оформя бъдещето ни и да чертае съдбата ни. Единствената разлика е в резултатът, който ще последва. Ако позитивното мислене носи положителна реалност, то до какво би довело негативното? Думата е ваша!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!