≡ Menu

Сервиз за автоклиматици възможни нередности в системата

Посещението в сервиз за автоклиматици се налага, когато лятото искаме да пуснем климатика, за да се разхладим и установяваме, че той не работи. В почти 100% от случаите за не добрата работа или липсата на такава от страна на автоклиматика е виновен самият собственик на колата. Това е така, защото се сещаме за климатичната си система, едва когато имаме нужда от нея. А това е лош знак за поддръжката й и добрите й функции. Малко хора са запознати, че климатика на колата трябва да се пуска в режим на работа и през зимата. Това е необходимо, за да не се свие системата от студа и при разширяването й да се образуват пробойни и пукнатини. Тези, който искат добре да поддържат автоклиматика си трябва да го пускат при работещ двигател, дори и зимата поне два пъти седмично за по 5-10 минути. Сервиз за автоклиматици може да ни е нужен за ремонт, до зареждане на автоклиматици, проверка или поддръжка на автоклиматика ни. За да поддържаме една система на автомобила си правилно, трябва да знаем какво представлява тя! Ето и най-основните части на автоклиматичната система.

Компресор – компресора е източника на налягане в херметически затворената системата на автоклиматика. Благодарение на неговите правилни функции, хладилния агент или познат по-добре, като фреон циркулира в климатичната система. Много важно за компресора е следене на нивата на масло в него, за да не се получи блокаж и нужда от смяната му.

Фреон – фреона или хладилния агент е газа, който е необходим, за да охлажда климатика ви, купето на колата и вас през горещите летни дни. Той основно се разпознава в две разновидности: R-12 за по-старите автоклиматични системи и R-134a за по-новите климатици и коли. Нивата на фреона трябва често да се проверяват, защото обикновено ниските му нива са причина за спиране работата на автоклиматика.

Кондензатор – кондензатора е една от честите причини да стигнем до сервиз за автоклиматици. Той има функцията да охлажда общо казано. Когато фреона на автоклиматика се преобразува от газ към течност, бива произвеждана топлина. Тази топлина не достига високи нива и не уврежда автоклиматика ви, благодарение на кондензатора. Много често кондензатора бива запушен или пробит, защото местоположението му е доста централно. Тези причини са едни от най-честите му повреди и спират работата на автоклиматика.

Клапан – клапана е вид дюза, която впръсква фреона в течно вече състояние, за да охлажда системата на автоклиматика.

Изпарител – изпарителя е вътрешния радиатор на автоклиматика, който извършва дейността по топлоотдаване от фреона към купето на колата. Това се извършва благодарение на вентилатор, чрез издухване на въздух.

Сега след, като знаете какво представлява климатика ви, се предполага че осъзнавате и колко важно е да използвате сервиз за автоклиматици, за да го поддържате в добро състояние. За това поддържайте своя автоклиматик всеки сезон и го пускайте поне два пъти седмично за по 5-10 минути и през зимния сезон.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!