≡ Menu

Селският туризъм в Родопите е добре развит

Съществува добре развит селски туризъм в Родопите, въпреки че в повечето села няма хотели, а къщи за гости. В тях човек се радва на неподправена атмосфера, местни обичаи и кухня, прекрасна природа и топло отношение от домакините.

туризъм в Родопите

туризъм в Родопите

Има запазени автентични къщи от 19 век, както и нови, направени в стар стил. Селски туризъм в Родопите ще ви остави уникални усещания за природа и забележителности. В Родопи ще намерите удивителното Цвете на Орфей, което расте само в тая част на света и има интересното свойство „мнима смърт”. То може да се изкорени, да се хербаризира за период повече от две години и после пак да се засади. Цветето възвръща жизнените си способности все едно, че не е изкоренявано.

селски туризъм

селски туризъм

Прочутото Триградско ждрело е едно от най-красивите места, ако сте решили да се отдадете на селски туризъм в Родопите. Близо до Триград са и две от най-посещаваните пещери в Родопи – Ягодинската пещера и Дяволското гърло. Интересна е причината пещерата да се нарича Дяволско гърло – каквото влезе с реката вътре в пещерата никога не излиза на изхода. Много са се опитвали да разяснят загадката, но не са успели.

селски туризъм в Родопите

селски туризъм в Родопите

Почитателите на селски туризъм в Родопите могат да се насладят на чудни местни гозби, които от чистия въздух стават още по-вкусни. Могат да се научат да яздят кон, да доят крава, да нахранят животните от домашната ферма. Могат да участват във велопоход по туристическите маршрути или просто да се разходят из чудните иглолистни гори. Привържениците на селския туризъм в Родопите със сигурност няма да пропуснат фолклорните надпявания и фестивали в с. Гела и Широка лъка. Могат да се насладят на множество минерални извори и да ползват минералните бани в Хасковско, Велинград, Нареченските минерални бани и Девинските минерални бани. Наред със селския туризъм в Родопи могат да се съчетаят посещенията на природни и исторически забележителности.

Почитателите на селски туризъм в Родопите

Почитателите на селски туризъм в Родопите

Древният скален град Перперикон е най-стария открит град на Траките. Многобройни са археологическите паметници в Родопите. Останки от Второто българско царство има при селата Гела и Широка лъка. Навсякъде са пръснати и паметници от не толкова далечното ни минало – борбата на българите срещу османското робство. Всеки музей пази частици от тази борба като историческо наследство.
Смоленските езера са пръснати от Орфеевите скали до самия град Смолян. Някои от тях са наречени – Тревистото, Бистрото, Мътното. Интересно е, че повечето са свързани с изворите в околността.
Почивка под формата на селски туризъм в Родопите предлага съчетание на спокойствие, чист въздух и голям избор от забавления.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!