≡ Menu

Самоа – туризъм и обичаи

В днешните времена на презастрояване, пренаселеност, свръхинформираност и стрес западният човек все повече предпочита да си почива на места, които все още не са покварени от цивилизацията. Такова място е островната държава Самоа, намираща се в южната част на Тихия океан, приблизително на еднакво разстояние между Нова Зеландия и Хавай. Самоа е любимо място за почивка на хиляди туристи, като островната група посреща от 80 до 100 хиляди души годишно.

Самоа

Самоа

Планински и водни спортове

На Самоа жп линия не е прокарана и промишленост почти няма, но за сметка на това има много кокосови плантации, а повече от половината ѝ територия е покрита с вечнозелени тропически гори, които се обитават от редките големи летящи лисици. На Самоа се срещат най-едрите техни представители, чиито размах на крилата достига цели 2 метра. Планинският релеф на вулканичните острови подканя към пешеходен туризъм. Множеството поточета и водопади правят разходката приятна. А до село Лотофага се намира една изключителна природна забележителност водоемът “to sua“ или „голяма дупка“. Пътешествениците е добре да си вземат чиста бутилирана вода и да се пазят от ухапвания от комари, за да не се разболеят от малария. Полезно е предварително да си направят и туристическа застраховка Най-високият връх е Силисили с височина 1 858 м и се извисява на големия остров Савайи. Повечето хотели са разположени по бреговата линия. Туристите могат да се отдадат и на разходки по дългите с километри плажове покрити с бял пясък. Запазена марка на туризма в Самоа е плуването с гигантски костенурки. А иначе островите са особено подходящи за гмуркане и сърф.

 

Обичаи

Колкото и да е прекрасна природата на Самоа и да са атрактивни планинските и водни спортове, това което в най-голяма степен провокира вниманието на туристите са екзотичните местни обичаи и традиции, самоанският начин на живот или „фаа Самоа“. Добре известен на всички ритуал е татуирането „таутау“, който бележи момента на превръщането на момчето в мъж. Отношенията между мъжете и жените на острова могат да Ви се сторят доста необичайни. Например, ако съпругата на някой мъж го напусне заради друг мъж с по-ниско обществено положение, то изоставеният мъж не се чувства засегнат. От друга страна пък съпругите често се карат и се бият помежду си за мъжете си, като споровете понякога завършват с отхапване на ухо или нос. Обичайно явление са и т.нар. Фа’афафини. Те са мъже отгледани обаче като момичета, като правило в семейства с много момчета, при които някой трябва да поеме домакинските задължения. Като цяло местните жители имат силно развито родово самосъзнание и високо тачат роднините и предците си като се разделят на родове и кланове.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!