≡ Menu

Рецепта за маринована риба консерва

Това е едни много добър сайт, в който има изпитани рецепти от най-известните Български готварски книги, събирани рецепти от бележници и тефтерчета на много баби и добри домакини, сайта разполага с близо 6000 рецепти и е един от най-големите сайтове в България. Предлагаме ви една рецепта за риба, която е изпитана и се ползва от семейството на първия вице световен шампион по спортен риболов в България. Рецептата е изпитана и от нас лично и е повече от добра, невероятна е по-скоро. Сайта ни се гордее, че първи я е споделил с всички хора в интернет. Тя е взета лично от Георги и Весито Караделови, който живеят във Варна и аз имах голямата чест да се запозная лично с тях. Страхотни хора, нямам думи как да ги опиша мисля, че са страхотни.

мариноване на риба

маринована на риба

Ето я най-добрата рецептата за риба на която някога сте попадали.

Рецепта за Риба консерва – маринована риба

Рецептата става за всякакъв вид риба, универсална за консервиране на риба.

Необходими продукти:

Риба всякаква: Щука, Скумрия, Сом, Сафрид, Кефал, Лефер, Карагоз, Пъстърва, Паламуд, Заргана, Лаврак, Шаран, Костур, и др.

Олио (най добре слънчогледово)

Оцет (Винен или Ябълков)

Черен пипер на зърна

Дафинов лист

Доматено пюре (по желание)

Сол за посоляване

Начин на приготвяне:

Рибата трябва да се почисти много добре и да се отстранят опашките, главите и перките. Добре е като се режат главите да се отреже и малка част от месото на рибата, така че да стане равна. По този начин ще можете да нареждате рибата по-лесно в самата тенджера.

Осолявате добре рибата, но не прекалявайте със солта, трябва да е умерено посолена.

маринована хамсия солена

маринована хамсия

При нареждането на рибата тенджерата трябва да бъде под лек наклон, така че като се нарежда рибата да не пада. Така ще можете да нареждате рибата без затруднения, просто я подпрете на нещо да е стабилна като гледате да не излиза сока който пуска самата риба.

Ако рибата е много едра се нарязва, така че да е с един пръст по-къса от дължината на самия буркан в който ще консервирате самата риба, аз използвам бурканчета в които обикновено се правят сладка или лютеница, защото са с прави гърла, не са извити и така рибата се нарежда по-лесно в самите буркани.

След като се нареди първия ред риба в тенджерата по между рибата се слагат зърна черен пипер и дафинов лист, да не се чупи дафиновия лист аз го поставям в леко топла вода и той омеква, и така става мек и не си губи аромата и най-важното не се чупи.

рецепта за маринован паламуд

маринован паламуд

Рибата в тенджерата може да е два или три реда, зависи колко е дълбока самата тенджера. Не забравяйте, че ако има втори ред риба пак между рибата се слага дафинов лист и черен пипер и така на всеки следващ ред риба без да се пропуска, но не повече от три реда риба защото най-долния ред риба се разваля от самата тежест, аз лично я правя на два реда само, но става и три реда без проблеми.

След като сте готови и сте наредили рибата в тенджерата трябва да я залеете с предварително направена смес от олио и оцет в съотношение две части олио и една част оцет, докато се покрие рибата и един пръст повече на последния ред.

консервиране на прясна скумрия

мариноване на прясна скумрия

Слагате тенджерата на котлона и варите половин час (30 минути).

След това я снемате от котлона и я оставяте да поизстине за да може по-лесно да се реди в бурканчетата.

С помощта на една по-малка чиния, която влиза в самата тенджера, така че рибата да не пада като се излива сока, и отстранявате всичкия сок от рибата, оставя се настрана да може да изплува всичкото олио отгоре.

рецепта за маринован сафрид

маринована риба с лук

Като рибата изстине, което става сравнително бързо като е отстранен сока, много внимателно се вади с помощта на лъжица или подходящ кухненски прибор, ако имате такъв, който е дълъг колкото самата риба за да не се чупи самата риба, защото става много крехка, тук задължително трябва самите бурканчета да са почти легнали, и рибата да се нарежда много внимателно, след като бурканчето е вече пълно се залива с олиото което е изплувало от сока в който се е варила самата риба, като се взима с помощта на лъжица и се внимава да не се взима сок а само олио.

Ако не ви стигне олиото може да долеете със сока на рибата но е по-добре да се сложи още олио и да се сгрее на котлона, но да не се остава да пуши, а само да се сгрее да стане горещо. Оставя се да изстине и така се доливат бурканчетата с рибата, ако е прекалено горещо олиото може да се пукнат бурканчетата от разликата в температурата.

рецепта за риба

маринована риба филе

Като доливате с олио не трябва да стига до горе а да е един пръст по-надолу от самия ръб на буркана.

Гърлата на самите бурканчета се избърсват с чиста салфетка, така че да не остане олио, така се вакуумират много добре, а ако остане олио по ръба на буркана и ги затворите без да ги избършете те няма да се вакуумират и ще трябва да се консумират веднага, но целта е да се направят консерви, а не да се готви самата риба затова много внимавайте, като консервирате рибата.

рецепта за консервиран паламуд

маринован паламуд

Като ги затворите с капачките, така че да не се хлъзгат или въртят, аз ползвам капачки за бъркани тип омния и съм много доволен. Нареждате вече изстиналите буркани в по-голям съд, заливате ги със студена вода, както казах бурканчетата трябва да са абсолютно студени да не се пукнат като се заливат със студената вода. Водата трябва да е над последния ред буркани и да покрива капачките с вода за да може правилно да се стерилизират и да получим идеални рибни консерви.

Самата стерилизация продължава два часа (120 минути), като водата заври от тогава текат двата часа стерилизация и през тези два часа следите те да врат равномерно нито слабо нито прекалено силно.

маринована риба с доматен сос

маринована риба в олио

Тук ще споделя как всеки по желание може да добави преди да затвори бурканите доматено пюре смесено със сока от рибата, като се слага първо от долу на празен буркан после се слага рибата след това малко по следата и накрая най-отгоре.

След като са врели два часа, бурканите се вадят много внимателно от водата, и се оставят да изстинат напълно. В никакъв случай не се оставят във водата, може да се развалят. Като изстинат се проверяват един по един дали са се вакуумирали добре, и ако има буркани, които не са вакуумирани добре се слагат в хладилник за да не се развалят, и се консумират в следващите дни.

маринован сафрид с копър

консерва с дребна риба

След като бурканчетата с риба са изстинали, консервата рибата е готова за консумация.

Тази Рецепта ми е предоставена от Весито и Гошо Караделови и мога смело да твърдя, че е най-добрата рецепта за консервиране на риба, като резултата е наистина страхотна и много вкусна консервирана риба, сигурен съм, че до сега не сте опитвали толкова вкусна риба.

рецепта за солена риба

маринована сардина в олио

Моля всеки, който направи тази рецепта да сподели крайния резултат, като остави коментар в блога.

Приятен апетит на всички, а на рибарите на слука 🙂

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!