≡ Menu

Професии, от които се пръква копирайтър

На днешно време все още няма специалност копирайтър, нито пък курсове за копирайтър, така че да се каже, че някой има професионална квалификация за копирайтър би било силно преувеличено. Затова пък съществуват професии, от които могат да се появят, създадат и оформят качествени представители на това съсловие.

копирайтър

копирайтър

Една от тях е журналистиката. От журналиста става чудесен копирайтър. Първо, журналистът е свикнал да пише много и бързо, понеже в медиите обикновено те дебнат срокове, с които трябва да се съобразяваш. Второ, журналистът е всезнайко и фактът, че си вре носа навсякъде и се интересува от всякакви теми, на практика е чудесна предпоставка за професията копирайтър, тъй като на копирайтърите също име се налага да пишат по всякакви теми. Има и недостатъци, разбира се. Един от тях е, че журналистът е разглезен – както по отношение на плащането, така и по отношение на позицията си в обществото.

курсове за копирайтър

курсове за копирайтър

Копирайтър означава да си невидим автор на текстове, с чието написване никога няма да се прославиш. Това влиза в рязко противоречие с вродената суета на всеки журналист, който счита, че мислите му, написани върху белия екран или белия лист, са неоценимо богатство за цялото човечество. В допълнение журналистът много обича да се подиграва с всичко и много го тегли към бъзици. А това понякога идва в повече за непретенциозните цели на труда на един копирайтър. С две думи, когато от журналиста се пръкне копирайтър, трябва да го следиш изкъсо, защото от един копирайтър все пак се очаква да прави реклама, а не да се подиграва на бизнеса на клиента си.

специалност копирайтър

специалност копирайтър

Чудесен копирайтър става и от… писателя. Това е човек, който може да напише 10 статии по една ключова дума без да му мигне окото, като при това измисли сума ти невероятни истории. Писателят е свободен електрон и това да бъде копирайтър му идва дюшеш, защото разполага с времето си. Отгоре на всичко е и грамотен – качество, което става все по-голяма рядкост в наши дни. Проблемът с писателите е, че понякога тотално се отнасят и могат да съчинят нещо, от което дори Интернет ще потръпне. С две думи и писателят копирайтър трябва да се следи изкъсо, за да не го избие на неразбираеми за широките интернет маси литературни стилове.

копирайтърите

копирайтърите

Естествено и от ПР-а става копирарйтър. Веднъж научени да пишат прессъобщения, изказвания и рекламни статии, ПР-ите са в състояние да съчинят всякакви текстове, само дето стилът им винаги си остава една идея купешки и клиширан. А, както знаем, клишето е убиецът на добрия копирайтър. С клише няма уникалност, а без уникалност – няма успех.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!