≡ Menu

Премахване на вала на електромоторите

Валът е централно ядро в системата на електромоторите. Той има няколко намотки от проводник. Те получават електрически ток чрез две въглеродни четки, които се докосват до пръстените, а те от своя страна са диагонално разположени един срещу друг. Магнити или намотки опасват котвата и когато бъде подаден електрически заряд, противоположното електромагнитно поле принуждава котвата да се завърти.

електромотор

електромотор

Има наистина много разновидности на електромоторите. Всички те обаче имат точно тази функция, която е причинена от въздействието на магнитното поле. Простото устройство на двигателите ги прави предпочитано средство както в индустрията, така и в ежедневната дейност. Те имат наистина много големи предимства, като например лесната употреба. Освен това те се отличават с изключително дълъг живот и много рядко имат нужда от сериозни ремонти. Все пак, когато това се наложи, поправката им не е сложна, защото всички електромотори имат сходно устройство и принципи на действие. Въпреки че повечето двигатели са проектирани по различен начин, отстраняването на вала е почти еднакво във всеки случай.

Подготовка
Премахването на вала можете да осъществите съвсем лесно, като следвате няколко прости стъпки. Трябва да си приготвите някои съвсем прости инструменти, които вероятно използвате доста често. Подсигурете се с комплект от отвертки, а освен това ще ви трябва и комплект гаечни ключове.
Никога не заравяйте, че безопасността трябва да е основният ви приоритет. Поради тази причина спрете захранването към електромоторите и уредите, които са свързани с тях. Това може да стане, като спрете само бушона, който захранва именно тях. В случай, че не знаете кой точно е той, можете да изключите електрическата енергия от главния бушон. Не забравяйте да изключите и самия двигател от бутона. Това ще предпази системата от евентуални токови уреди.
Ако можете, набавете си и лични предпазни средства. Това е наистина много важен елемент от работата ви. В случай, че можете да извършвате прецизни дейности с предпазни ръкавици, непременно си сложете един чифт.

Инструкции
Локализирайте болтовете или гайките, които държат двете половини на мотора заедно. Изберете подходящата отвертка или гаечен ключ, за да ги отстраните. Това ще ви даде достъп до вътрешността на електромоторите.
Извадете горната половина на корпуса на мотора. Може да ви е по-лесно да отворите този капак, като плъзнете отвертката между двете половини на мотора. Приложете съвсем лек натиск в противоположната посока, като много внимавайте да не нараните корпуса или елемент от вътрешността на двигателя. След това вече трябва да имате достъп до арматурата на електромотора.
Отстранете капака, чийто винтове отвихте, така че да не ви пречи. Ще видите, че арматурата лежи върху предните и задните лагери. Не би трябвало да има някакви кабели освен двете карбонови четки, които докосват пръстените.

Идентификация
Локализирайте котвата, която вероятно се намира в сърцевината на електромоторите (каквито можете да разгледате при нас. При разнообразните видове двигатели тя може да има различно местоположение. Отлики могат да се появят и при различните производители. В случай, че се затруднявате, можете да намерите документите на мотора и да си изясните ситуацията. Често производителите дават подробни схеми на двигателите, от които лесно можете да се ориентирате. След като идентифицирате котвата, вдигнете я и я отстранете. Това ще накара карбоновите четки да излязат от улеите, в които са поставени.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!