≡ Menu

Правилно изпълнение на упражненията във фитнеса

В днешно време фитнесът стана един от най-търсените методи за подобряване на самочувствието, фигурата и здравето. Както при всяка дейност обаче, е добре при започването да се заучат основите, за да се улесни процеса и да се избегнат излишни проблеми по-пътя към желаната цел.

Правилното изпълнение на упражненията във фитнес залата е важно както за резултатите от тях, така и за вашата безопасност. За това преди да започнете с фитнеса, или ако вече сте започнали, ви препоръчваме да обърнете внимание на изпълнението на упражненията. Това може да стане, чрез фитнес инструктор, наблюдаване на движенията в огледалото като следите за правилната техника заучена от статия/видео материал, или дори помощ от приятел. Препоръчваме ви фитнес инструктор, тъй като би бил най-наясно за проблемите за които да търси в техниката ви.

Неправилното изпълнение

Неправилното изпълнение на упражненията, обикновено се изразява във непълни амплитуди, засилки, резки движения, неправилна форма и др. От една страна това може да повреди ставите/мускулите/костите/сухожилията ви, защото обикновено се изпълняват с повече от необходимите килограми, особено от новите трениращи. От друга страна обаче, този тип изпълнение ще попречи на резултатите от упражненията, тъй като мускулът няма да се натоварва добре поради факта, че има много “помощници” било то засилката или други мускули.

Правилното изпълнение

Правилното изпълнение на упражненията, обикновено се състой в няколко основни правила, първото е да се следите през почти всяка тренировка, тъй като понякога когато тялото е изморено се чувства така сякаш изпълняваме добре упражнението, а всъщност ако се погледнем отстрани ще видим, че далеч не е така. Второто правило е да внимавате с килограмите, които използвате. Не е добра идея да увеличавате рязко тежестите, поради факта, че искате да прогресирате по-бързо или заради това, че виждате някой трениращ които използва много по-големи тежести. Замислите се, те може да тренират там от години, а вие очаквате да ги стигнете за месеци? Няма логика нали. Подберете подходящите за вас тежести и постепенно ще усетите нужда от увеличение на килограмите, което няма да е изкуствено породено от неправилното изпълнение. Третото правило е да избегнете засилки и резки движения, те могат сериозно да ви контузят, и нямат почти никаква полза за вашите мускули. Изпълнявайте упражнението с умерено темпо, така ще натоварите много по-добре мускула и ще подобрите техника си по естествен начин.

Повече за правилното изпълнение на конкретни упражнения, както и видео материал към тях, може да видите в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!