≡ Menu

Попълване и подаване данъчна декларация в НАП

От 01.01.2014 година започна истерията по подаването на подоходни данъчни декларации за всички физически лица, които имат странични доходи през календарната 2013-та година. Много говори по медиите по въпроса и въпреки, че изглежда просто, това не е съвсем така.

Кои български граждани трябва да подадат данъчна декларация?

На пръв поглед е ясно. Всеки човек, който е извършил труд и му е било заплатено за това, извън договорни правоотношения, трябва да заплати данък в НАП в размер на 10% от получената сума като обяви този свой доход чрез подаване на данъчна декларация.

На практика обаче, не е съвсем така или поне на хората не им е ясно, защото се случва да изпаднат в паника и да се чудят дали дадена сума, която с получили по един или друг начин през изминалата година не трябва да бъде обложена с данък.

нап

нап

А трябва ли въобще да се притесняваме за това?

Много се изприказва какви са наказанията за неверни или липсващи данъчни декларации, но много хора си задаван един доста простичък въпрос. Как така 70% от бизнеса е в сивата икономика и никой не плаща никакви данъци на НАП, а пък точно аз трябва да плащам за някакви си 200лв? И до голяма степен е прав за себе си. Да, за себе си, но не и за всички ни. В крайна сметка, ако всички размишляват така, никой няма да си плати данъците и държавата ни ще се срине тотално.

И тук идва другият въпрос, който мнозина си задават. Защо да плащам данъци, след като политиците ги крадат и пак същата работа? И наистина проблема с крадливите политици е много голям, но неплащането на данъци и фалирането на държавата не е решението е на проблема.

В интерес на истината тук нещата са някъде по средата. Ако имаш възможност да подадеш своята данъчна декларация и да си платиш данъка е добре да го направиш. А тези, които нямат средства за да го направят и ще трябва да го правят на вноски към НАП за да се издължат най-вероятно ще е добре да си премълчат, въпреки че винаги има риска да бъдат хванати и да заплатят в пъти повече.

И така, ако имате възможност бъдете съвестни граждани и подайте своята данъчна декларация. И без това той е едва 10% и току виж 1 по 1 всички станем такива, заедно с политиците и тази държава един ден се оправи. За сравнение в повечето западни държави данъка е в пъти по-висок, като в някои държави стига дори до 50%.

данъчна декларация

данъчна декларация

Как да попълним и подадем своята данъчна декларация?

Това също е един въпрос, който спъва много хора да го направят. Знаят, че трябва да подадат данъчна декларация за доходите си и почват да четат как да попълнят този документ. И изведнъж им се завърта шапката и разбират, че няма да успеят да се справят. Това ги кара да се откажат и рискуват като не си платят данъка. Истината, е че в медиите пропускат да споменат малката подробност, че повечето счетоводни къщи предлагат тази услуга – попълване и подаване в НАП на данъчни декларации.

счетоводни къщи

И така много малко хора знаят, че дори не е необходимо да размишляват дали трябва да я подадат. Звънят на някоя счетоводна кантора, казват им какъв им е случая и ако е необходимо да подават заплащат таксата на кантората, която върши всичко вместо тях. И до там с голямото мислене и чудене. Всичко се свежда до едно телефонно обаждане. Ако таксата им се стори висока винаги има възможност само да им бъде попълнена декларацията и те сами да си я подадат. Това ще я намали и те спокойно ще си подадат декларацията, където трябва. Счетоводната кантора ще ги упъти къде точно да я подадат.

Една от тези счетоводни къщи в София, оказва пълно съдействие на своите клиенти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!