≡ Menu

Полиране на фарове в домашни условия, или при професионалисти!

Полиране на фарове е процес по отстраняване на пожълтяването от поли карбоната, от който са направени. Въпросът е дали това полиране може да се направи качествено от водача на автомобила или е нужна намесата на професионалист? Отговорът в никакъв случай не е еднозначен, защото степените на увреждане на светлините са различни. Както всяка повреда по автомобила, така и нарушаването на повърхността на фаровете, трябва да се поправи. Когато спукаме гума е нужно да я сменим, но с поли карбонатните фарове имаме и други опции, освен смяната им. Смяната е крайната мярка, която се прилага, когато вече процеса на оксидация е необратим. Полиране на фарове, когато има нужда от това, трябва да се прави обмислено, а не инстинктивно. Също, както климатика на колата, така и фаровете могат да се почистят в домашни условия, стига да знаете как! Но при оксидация в голяма степен, няма как да се справите сами, защото нямате необходимата техника и средства. Процеса изглежда лесен, но и изгледите да увредите още повече предните си светлини са големи.

Структура на поли карбонатните фарове

Поли карбонатните фарове са структурирани от ансамбъл, от кварцови халогенни крушки, свързани към гърба на голям пластмасов рефлектор. Външната част на тези фарове е от поли карбонатна пластмаса. Тя е лека и издръжлива, но под влиянието на слънчевите лъчи пожълтява и помътнява. Промяната може да се сравни със замъгляването на огледало, когато е изложено на парата от гореща вода. Няколко неглижирани замъглявания, водят до така наречените пукнатини или паяжина структура на фаровете.

Как се извършва полиране на фарове от професионален сервиз?

Почистване на фаровете и околната им повърхност – преди да се пристъпи към процеса на полиране се почиства добре мястото около фаровете и самите те. Важно е да няма останали замърсявания и абразивни повърхности, защото пречат на самото полиране.

Обезопасяване на околната повърхност от нараняване – фаровете от външната им част трябва добре да се облепят с тиксо, което да предпази боята около тях от надраскване и корозия. Все пак шкуренето и прилагането на запечатващи материали, би увредило хрома и боята на автомобила.

Пастиране и полиране – ако оксидацията е твърде напреднала първо се прилага шкурене, ръчно или със уред за целта. Избора зависи много от процеса на пожълтяването и дълбочината на драскотините. След, като шкуренето отстрани неравностите и замъгляването, следва почистване и пастиране с препарати. Тези препарати доизглеждат фино фаровата повърхност и възвръщат блясъка на поли карбоната. Пастирането и полирането се правят с микро фибърно парче и единствено върху повърхността на фара.

Почистване и подсушаване след полирането – след, като е извършено полиране на фарове, е нужно да се почисти повърхността им и да се отстрани обезопасяващото тиксо. След почистването се полага ново защитно покритие, особено ако е имало процес на шкурене.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!