≡ Menu

Полагане на топлоизолация чрез залепване – при какви атмосферни условия?

Полагането на топлоизолация е процес, който има своите определени изисквания. Първо трябва да изберете подходящи за дадения обект топлоизолационни плочи. След това трябва да решите по какъв начин ще ги закрепите. Полагането на топлоизолационните системи чрез залепване е свързано предимно с избора на подходящо лепило. Съществуват различни продукти, които могат да бъдат използвани. Някои хора разчитат на класическите лепила за ТИС. Те вършат чудесна работа и ще Ви позволят да закрепите топлоизолационните плочи безпроблемно.

топлоизолация цена

топлоизолация цена

Други хора са привърженици на идеята за полагане на топлоизолация чрез полиуретаново лепило. Този начин на лепене е дори още по-добър. Най-малкото при него не трябва да разбърквате и приготвяте сместа, както и да изчаквате до приключването на мокрите процеси и пълното изсъхване. Лепенето чрез полиуретаново лепило има и други плюсове, но за сметка на това е по-скъп вариант, на който можете да разчитате само при равна и гладка основа.

фасадна топлоизолация

фасадна топлоизолация

Но преди да започнете с полагането на топлоизолацията, трябва да сте наясно дали конкретните атмосферни условия ще Ви позволят това. Лепенето на ТИС е в пряка зависимост от тях. Студеното и влажно време е свързано с висока влажност на въздуха. Тя от своя страна ще повиши строителната влага. Така при тези атмосферни условия процесите на съхнене и втвърдяване ще бъдат забавени. Ето защо не бива да полагате топлоизолация при ниски температури. Препоръката на специалистите е да работите при температура от поне 5°С, като това се отнася не само за въздуха, но и за строителната конструкция. Тези градуси трябва да бъдат поддържани докато мазилката не е достатъчно суха и втвърдена.

топлоизолация

топлоизолация

Но за съжаление не само ниските температури могат да представляват проблем при залепването на топлоизолационните плочи. Атмосферните условия в горещите дни също са предпоставка за некоректно полагане. Трябва да защитите топлоизолационните плочи от UV лъчите. Също така жегите се отразяват негативно и на шпакловъчните смеси и мазилките. Атмосферните условия през горещите летни или пролетни дни водят и до ускоряване на реакцията, а също така се отразяват зле и на други процеси. Ето защо специалистите препоръчват максималната температура при полагането на топлоизолационните системи да не бъде по-висока от от 30°/35°С.

топлоизолация цени

топлоизолация цени

Когато става въпрос за атмосферни условия за полагане чрез залепване на топлоизолация, трябва да се вземат предвид и ветровете. Основните проблеми, които те могат да причинят са свързани с пресъхване на мазилката. Както сами разбирате атмосферните условия са нещо, с което задължително трябва да се съобразите преди да положите топлоизолация. За да научите повече по темата, можете да прочетете в сайта ни. При какви атмосферни условия да полагаме топлоизолационни системи.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!