≡ Menu

Подови настилки за дома и офиса

Подови настилки за дома

Когато започнем основен ремонт в нашето жилище, идва и дилемата каква настилка да изберем в отделните помещения. Видовете и разнообразието на пазара са толкова много, затова и изборът е труден.

Всички настилки имат, както предимства така и недостатъци. Има скъпи и евтини подови настилки. Цветовете са многообразни. Една доста позната на пазара е паркета. Почти във всеки дом някога е имало такъв вид настилка. Тя е позната още от древни времена. Днес много от фирмите предлагащи подови настилки предлагат два вида паркет – масивен и ламиниран. Със сигурност няма да сгрешите ако изберете за вашия хол масивен паркет. С него винаги ще събирате погледите на вашите гости. Тази настилка държи топло, така че може да се използва и в спални и детски стаи. Лесно може да се поправи. Ако се грижите добре за нея, тя ще ви се отблагодари с дългогодишна служба. Но както предимства масивния паркет има и недостатъци. Доста капризна настилка, трябва да се почиства със специални препарати за да не се повреди горния слой.

Избледнява при пряка слънчева светлина. Ако се залее с вода или има влага, много бързо се надува. Цената на масивния паркет е доста скъпа. Също така е гостоприемна за термити. Друга разновидност на паркета това е ламинирания паркет. Доста по евтин от масивния. Устойчив, лесно се почиства и не задържа прах. Недостатъците са, че е доста шумен когато се ходи по него, не търпи влага и вода, започва да се надува, както масивния. Повърхността му е доста хлъзгава. Но въпреки недостатъците, паркета си остава най – предпочитаната подова настилка за дома. Внася красота и уют. Друг вид настилка, доста често срещана у дома е балатума. Производителите през последните години толкова много са се усъвършенствали, че по някога можем да го сбъркаме с друг вид настилка. Доста евтин и достъпен вариант. Почиства се сравнително лесно. Задържа прах, затова трябва да се почиства доста често.

Идва ред и на керамичните подови настилки – теракота, фаянс и гранитогрес. Разликите между тези три разновидностите е от материалите от, които се произвеждат и различната технология. Теракота се използва предимно в помещения с влага и вода. Предимно в банята и мокрите помещения. Гранитогресът се използва предимно за тераси и градини. Устойчив на студ, вода и слънце. Гранитогресът и теракота не са подходящи за дневни, трапезарии, спални и детски стаи.

Винаги когато избираме подова настилка, трябва да съобразим с помещението. Предварително трябва да пресметнете размерите на помещението. Съобразявайте се с останалите детайли в стаята, когато избирате цветове. По светлите цветове правят помещението визуално по просторно.

Подови настилки за офиса

Тук вече навлизаме в съвсем друга сфера и качество на настилките. Всички настилки използвани за обществени сгради и помещения, като офиси, болнични заведения, училища, спортни зали, производствени цехове, халета, паркинги се наричат индустриални подови настилки. Всички индустриални настилки и системи трябва да отговарят на специални условия. Те трябва да притежават механична устойчивост, да не са податливи на атмосферните влияния на околната среда. Подходящи настилки за офиси и обществени сгради са епоксидните подови настилки. Материалите които се използва за изграждането са епоксидна смола и втвърдител. Именно високите якостни показатели на епоксидната смола ги прави подходящи за болнични заведения, предприятия от хранително вкусовата промишленост, училищни заведения и центрове. Почистването и поддържането става много лесно. Защото подът няма фуги, които да задържа прах и мръсотия. Друг вид често използвани настилки са саморазливните подови системи. В тях също се използва смола, с изключителна висока плътност. Химична и механична устойчивост. Възможност за лесно почистване, естетичен външен вид. Голямо разнообразие от цветове. Третият вид промишлена подова настилка за мортарните подови покрития (Пясъчен килим). Мортарните покрития са с дебелина 8 мм., което ги прави подходящи за помещения с високо натоварване. Те представляват смес от епоксидна смола и цветни кварцови пясъци. Имат антихлъзгащ ефект. Подходящи са производствени помещения, които се занимават с преработката на месо, риба и мляко.

Изключително важно е когато избираме подова настилка независимо дали тя е за дома или офиса, да се обърнем към специалисти в тази област. Те ще ни насочат и ще ни препоръчат подходящото подово покритие за нашия дом и офис.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!