≡ Menu

Подова настилка и лепене на плочки

Преди да преминем към предлагане на услуги за лепене на плочки, ние първо добре се запознахме с керамичните плочки и смятаме, че информацията, която имаме, ще Ви бъде доста полезна.

Керамички плочки – и в миналото и днес, керамичните плочки са сред най-често използваните за пода на банята, кухнята и т.н. Те са устойчиви на надраскване и изключително лесни за поддръжка.

В процеса на производство на материала се дава затворена повърхностна структура, така че да има устойчивост към влага. Сърцевината на керамичните плочки има постоянна форма, плочките са устойчиви на износване и имат дълъг живот. Поддръжката е проста – с метене или бърсане, затова се използват при подове  които са изложени на повече движение (напр. стълби, коридори и др.). Поради своята добра топлопроводимост често се поставят на подове с подово отопление; устойчиви са на вода, затова се използват в баните, както и при външните пространства като тераси и балкони.

В дългата си практика във фирма за лепене на плочки сме забелязали, че при керамичните плочки опасността от подхлъзване поради капки вода, дребни парченца плодове и др. намалява, когато на пода са поставени малки плочки, поради нарастващия брой на фугирани масиви (фуги) при тях.

Керамичните плочки според качеството се групират в класове.
• Добре е при закупуване на керамични плочки да избирате плочки от I клас, т.е. висококачествени керамични плочки. Тяхната по-висока цена се изплаща поради дългия им живот.
• Плочките от II и III клас могат да бъдат и тези, които имат дефект поради леко отклонение в цвета или размера  и това е причината да бъдат класирани по-назад.
• Обърнете внимание дали на всяка картонена кутия е посочено името на производителя с точното наименование. Така ще бъдете сигурни, че сте си купили същите плочки ( със същия нюанс на цвят и същите размери).

Керамичните плочки, освен че са устойчиви на вода, са устойчиви и на високи температури и на химични средства, които се използват в домакинството. Този вид плочки се почистват лесно: достатъчно е да се използва вода с минимална добавка на обичайните почистващи препарати. Но по правило най-добре е да се придържате към указанията на производителя.

Според повърхността, върху която са предвидени да се поставят се разделят на две големи групи: стенни и подови плочки.
• Стенни плочки – по-меки от подовите плочки  често са с огледален ефект (въпреки че се произвеждат и в матов вариант). Поради това те са хлъзгави, така че не са подходящи за поставяне на пода. Подовите плочки по правило са малко по-скъпи.
• Теракот – в банята, кухнята и коридора могат да се поставят всякакви подови плочки, а тези на терасата трябва да бъдат устойчиви на студ.

За места, където често се преминава, особено се препоръчва закупуване на качествени плочки, за да се предотврати износване, което може да възникне за кратък период от време, ако плочките не са качествени. Гранитната керамика е подходяща за тази цел – цялостната структура е идентична във всяка част от плаката, така че местата, на които има имало износване, няма да бъдат забележими.

При закупуване на плочките е необходимо да се обърне внимание на следните обозначения на кутията или в каталога:
• Устойчивост на лед
• Процент на попиване на вода – при керамиката за външна употреба този процент трябва да е колкото е възможно по-малък
• Дебелина на плочките (средно 8-9 mm)
• Твърдост според MOHS скалата (1-10), като за илюстрация 10 е твърдостта на диамант. За подови плочки стойността над 5 е добра стойност.
• Устойчивост на подхлъзване
• Устойчивост на химикали (обикновено се използва, когато става дума за промишлени плочки)

Тази информация ще Ви е от полза, когато обмисляте да поставяте плочки. За услуги по лепене на плочки, можете да използвате формата ни за контакти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!