≡ Menu

Повреди и ремонт на изпичащия модул при съвременните лазерни принтери

Много често лист от отпечатвания документ “засяда” малко преди да излезе от принтера или се чува неестествен звук като мачкане на хартия. В такива случаи обикновено проблемът е в т. нар. “изпичащ модул” (fuser unit). Неговата роля е да фиксира (изпече) полученото изображение върху листа.

Какво е устройството и как работи изпичащия модул ще се опитаме да обясним тук на разбираем език.

Основна функция има нагряващият елемент (heating element). Има две основни конструкции. При едната, използвана обикновено от Xerox, Brother и Samsung се използва нагряваща лампа, която стои вътре в “изпичащата” (тефлонова) ролка. При другата, използвана от Canon и Hewlett-Packard нагряващият елемент е твърда пластина върху която има тефлоново платно (fuser fixing film).

И при двете конструкции хартията се притиска към нагряващия елемент от силиконова (притискаща) ролка.

Така преминавайки през изпичащото устройство листът с отпечатаното изображение се нагрява до 180 градуса по Целзий и тонерът, който е на каучукова основа се “изпича”.

Друг основен компонент е датчикът на температура, който регулира температурата на нагряване на цялото устройство.

Какви са основните повреди и от какъв ремонт се нуждае лазерният принтер при повреди във фюзера?

Разглобяването на изпичащото устройство става в сервиз за принтери, оборудван със съответните инструменти.

Трябва да се внимава, тъй-като температурата е висока и при непредпазливост могат да се получат сериозни изгаряния. Важно е също да се знае, че при засядане на хартия и опитите за нейното изваждане не бива да се използват остри предмети, които могат да увредят ролките и да оскъпят чувствително ремонта.

При изпичащи устройства с тефлонова лента, обикновено проблемът е в нейното частично или цялостно накъсване. Това обикновено става при попадането на твърди частици в принтера (кламери, тел бод). Ремонтът се състои в подмяна на тефлоновата лента и смазване на нагряващия елемент с високотемпературна смазка.

При конструкциите използващи тефлонова ролка обикновено се получава надиране на тефлоновото покритие и се налага подмяната на цялата ролка.

И при двете конструкции механичното увреждане на притискащата (силиконова) ролка води до неравномерно притискане на хартията към нагряващия елемент и се налага нейната смяна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!