≡ Menu

Повече за котешките сетива

Сега ще ви разкрием повече за котешките сетива.

Като всички представителите на семейство „Котки”, домашната също има изключително добре развити сетива. Домашните котки са малки и хищни бозайници. Поради това, използването на сетивата е повече от необходимо. Благодарение на популярният портал за животни ще се запознаем с котешките сетива и техните функции.

Повече за котешките сетива

Повече за котешките сетива

Зрение

Котешките представители имат много силно зрение, особено през нощта. Те могат да виждат с едва една шеста от нивото светлина, необходима за човешкото зрение. Отчасти това се дължи на наличието на специален зрителен орган, наречен tapetum lucidum. Той има спомагателна за окото функция при много слаба светлина. Отговорен е и за наличието на отблясъци в очите на котките в тъмното и при заснемане чрез светкавици.

Зеницата на котките се оприличава на вертикално разположена в окото цепка. При наличието на ярка светлина се свива силно, като по този начин ограничава и зрителното полезрение на котките.

От известния портал за животни споделят, че както при повечето хищници и котешкото зрение е насочено напред. Този фактор спомага за ясното възприемане на средата. Котките могат да възприемат едва три основни цвята. Това са: зелено, синьо и червено

Слух

От популярният сайт за животни научваме, че котките имат и отлично развит слух. С лекота могат да улавят изключително голям диапазон от честоти. Те не използват тези си умения за комуникация, но специалистите от известният зоо портал смятат, че тя умело им служи при ловуване.

Котешкият слух е отлично развит и най- чувствителен, ако го сравним с този на другите бозайници. Силната чувствителност се дължи и на добре развитите им уши.

Ушите на котките са изправени и стърчащи нагоре, могат да бъдат насочвани настрани, напред и назад, според случая.

Обоняние

От зоопортала смятат, че доброто обоняние на котките се дължи на силно развитите им обонятелни луковици, както и на наличието на голям брой сензорни клетки, които се намират в носната кухина. Котешките представители са много чувствителни към феромони, които използват за маркиране на своята територия.

Вероятно всички собственици на домашни котки знаят, че техните любимци реагират особено силно на аромата на коча трева и валериан. Доста производители на котешки играчки използват аромата на растението коча трева за тяхното напояване.

Мустаци

Характерни за котките са дълги им мустачки. Тяхното предназначение все още не е изцяло проучено. Ако те пострадат, котките губят равновесие и започват да се блъскат в заобикалящите ги предмети. Загубата или нараняването на мустаците може да се окаже фатално и по време на лов, смятат от известния зоо портал.

В тъмното котките докосват заобикалящите ги предмети със своите мустаци и така получават информация за тяхното местоположение.

От страниците на най -посещавания портал за животни, научете още полезна и любопитна информация за тези сладки и мъркащи домашни любимци.

{ 1 comment… add one }
  • Виолета January 4, 2014, 7:26 am

    Не, котките не могат да виждат червеният цвят… Виждат син, зелен и жълт.

Leave a Comment

error: Content is protected !!