≡ Menu

Плочки за баня

Плочки за баня с цветя

Голямото разнообразие от плочки за баня на пазара предполага и голямо разнообразие от към декоративни елементи към тях – има всякакви варианти на такива декоративни елементи – линии, кръгове, звезди, квадрати, животни и много други, но най-често срещаните декори към дадени плочки за баня са тези с цветя.

Тази модна тенденция се появи през последните няколко години, производителите масово започнаха да правят плочки за баня в свежи цветове – ярко зелено, червено, синьо, лилаво и всякакви други производни. Тази тенденция наложи и появата на съответните декори към тях – какво може да е по-шарено и жизнерадостно от един декор с цветя към шарена серия плочки за баня? Отначало производителите започнаха по-плахо – да кажем един декор с едно цветно цвете. В последствие започнаха да се появяват и други цветове, шарките се разнообразиха, други плочки за баня преминаха на заден план и водещи станаха декорите.

Декоривните елементи с цветя станаха толкова популярни, че сега може би около 50% от всички серии плочки за баня са с такива мотиви – хората ги харесват, те добавят свежест в тяхната баня, затова и се търсят. Разбира се има и потребители, на които им е втръснало тотално от подобни теми и не искат и да чуят за цветя и всякакви флорални мотиви. Просто казват: „ Не искаме да гледаме плочки за баня с треви”.

Цветята по декорите се развиха толкова много, че започнаха да се правят все по-сложни и по-сложни плочки за баня с такива теми, освен цветовете се появиха камъчета, специално ръчно изрисувани орнаменти и много други дребни детайли, които усъвършенстваха много техния изглед. Освен това, тези декори имаха сериозно развитие и по отношение на композицията си – например декор съставен от две, три или повече части, до огромни пана съставени от 20 и повече плочки за баня.

Може би скоро наближава краят на тази флорална епоха, но все още този тип декорации остава много актуален при всички производители на плочки за баня, били те испански, италиански или български. Истината е, че ние сме някак свързани с природата по този начин, когато имаме плочки за баня с „цветенца” в банята си и се чувстваме по-комфортно.

Плочки за баня

Всички сме се сблъсквали с проблема избор на плочки за баня – какъв цвят, какъв размер, каква повърхност и много други такива въпроси, на които е трудно да намерим верния отговор. Ще се опитам да ви дам някои принципни насоки, които биха могли да подобрят и улеснят намирането на подходящи плочки за баня. Разбира се, има неща, който са чисто лични, като цвят – абсолютно индивидуално, тук съвети не могат да се дадат. Свързано е с конкретен човек и това как той се чувства в помещението – дали избраните плочки за баня му носят душевен мир, дали го карат да се чувства добре.

Ще ви дам съвет за големината на търсените плочки за баня: добре е да я съобразим спрямо размера на помещението, където ще ги слагаме. Не стои просто естетически добре да сложим на една стена една и половина плочки за баня, затова трябва, дори когато много си харесаме даден модел да помислим и за тази част от нещата – размерът тук има значение.

Повърхността на повечето плочки за баня е гладка. Напоследък се появиха и доста модели със силно матирана, понякога грапава повърхност – имайте предвид, че тук е възможно да имате малко по-затруднена хигиената, просто тези плочки за баня задържат повече нечистотии по себе си. Това не бива да ви отказва от дадения модел, просто имайте предвид, че ще трябва по-често да ги чистите, за съжаление все още не са измислени плочки за баня, които да се самопочистват.

Друго нещо, което бихте могли да съобразите, когато сте на път да вземете избрания модел плочки за баня – уверете се, че може да намерите подходящата фуга за тях. Повечето от нас си мислят, че това не би могло да е проблем, но повечето фабрики производители на плочки за баня не правят специално фуги за тях – ще трябва да избирате от наличното на местния ни пазар.

По отношение на качеството на дадени плочки за баня – ако ви казват, че са много качествени – испански, италиански и т.н., посетете сайта на фабриката и ще се уверите сами. Сериозните производители, имат и много сериозни сайтове – там ще намерите подробни спецификации, всякакви сертификати за качество на вашите плочки за баня и много друга полезна информация.

Удобства свързани с вашите плочки за баня

Ако попитаме който и да е човек, как изглежда банята на мечтите му, той веднага ще започне да описва основните детайли, които си представя. Комфортната баня, в която човек се чувства добре е облицована с плочки за баня в любимия му цвят. В това отношение модата и съветите на близки и приятели нямат значение. Важното е всеки да облепи банята си с плочки в цветове, които го карат да се чувства добре.

Когато се избира покритие за пода на банята, най-важното е то да не е хлъзгаво, за предпочитане са матираните плочки за баня. Някои хора предпочитат мозайка, но това решение не винаги е удачно. Мозайката не понася добре силни почистващи препарати – появяват се бели петна, които после не могат да се отстранят. Счита се, че върху мозайка се стъпва по-устойчиво и няма опасност човек да се подхлъзне. С подходящи плочки за баня, които са предназначени специално за пода, се постига същия ефект. Те може да са гладки или релефни, но при всички случаи създават устойчивост при ходене върху мокрия под.

Изборът на теракота и фаянс е първата стъпка от ремонта на банята. Сред богатото разнообразие от плочки за баня по магазините, хората са привлечени от ярките цветове и нетрадиционни шарки и мотиви. С тези плочки за баня може да се създаде една неповторима визия на банята, която обаче може да се окаже доста трудна за поддържане.

Най-лесно се поддържа чистотата и реда в баня, облицована с плочки за баня в класически стил, в светли тонове. Сдържаните цветове и традиционни орнаменти освен, че се почистват лесно, са много стилен фон за съвременното обзавеждане за баня. Друго нещо, което ще направи по-уютно това помещение, са дребните детайли. Разбира се, че основната красота ще носят избраните от вас плочки за баня, някои красиви аксесоари за баня или пък декоративни хавлии и кърпи могат да вършат чудеса. Напоследък технологията за печат силно се разви и вече даже има възможност за печат върху мебели и санитарен фаянс – какво по-хубаво от това да пренесете декорацията от налепените плочки за баня върху мебелите и санитарията.

Изкуството под форма на плочки за баня

Живописните плочки за баня са материал като боите на художника, а художник може да се нарече само един сръчен майстор с плочките. Изобретателните фигури, които могат да се изрисуват с плочки за баня, наистина могат да се нарекат изкуство, което да плени очите и душата.

Отново както и в миналото, най-изявените майстори на плочки за баня, са италианците. Изкуството на Пикасо не е забравено и в днешните бани. Фигури на животни, лица на хора са само началото на изброяването на всевъзможните форми, които могат да се изобразят с правоъгълните по форма плочки за баня.

В същото време добре подбраните плочки за баня се съчетават и с останалото обзавеждане за баня. Съчетават се с мивките, с завесите, с душовете, та дори с вентилатори за баня и лентови сифони за баня. Всичко това се напластява, за да се получи една цялостна картина на банята, за да може накрая майстора да се гордее със своето цялостно произведение. Макар и да изглежда невероятно колко много форми могат да бъдат направени с плочки за баня, повечето хора предпочитат по стандартни форми и разположение в своите бани.

Съществува изобилие от геометрични фигури, направени от плочки за баня, като прости квадрати от четири плочки, правоъгълници и малко по сложните за изработка триъгълници и дори ромбове. Стандартно изкуство, което също се уважава много при добра и радваща очите изработка. За това още в началото на текста майсторите бяха наречени художници. Те трябва да са толкова сръчни със своите плочки за баня, както художника с боята и скулптора с длетото, за да могат да изработят едно произведение на изкуството.

Реденето на плочки за баня е както за професионални „художници”, така и за аматьори със сръчни ръце и много нерви на своя страна, защото изкуството не е лесно, не е и за всеки. Трябва и добро око, което да избере подходящите плочки за баня според цвета, размера и т.н. Правете своя избор разумно или го оставете в ръцете на художниците.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!