≡ Menu

Оригинална рецепта за суши ориз: начин на приготвяне

Съществуват най-разнообразни видове суши, но ако искате една наистина оригинална рецепта, предавана от поколение на поколение, използвайте следните съставки за направата на суши ориз:

2 чаши къс бял ориз

Този вид ориз е най-подходящ за тази рецепта. Ако не можете да намерите такъв, използвайте среден по размер ориз, но резултатът определено ще е различен. Освен това е препоръчително да използвате ориз, който не е по-стар от една година, тъй като старият ориз поема в себе си повече вода, преди да омекне. Към новия ориз се добавя вода в съотношение 1:1.

2 с.л. японски оризов оцет и допълнение с 2 чаши вода

Използвайте чист оризов оцет без подправки. За по-добър вкус на сушито е по-добре сами да подготвите подправките, които да добавите по-късно към ястието.

Водорасли Комбу

Една от тайните на японските готвачи е използването на водораслите Комбу за подправяне на ориза.

Сос за ориза

Смесете и разбъркайте в купа енергично 4 с.л. оризов оцет, 5 с.л. захар и ½ ч.л. сол до разтваряне на захарта. Периодично разбърквайте сместа, докато миете, киснете и готвите ориза.

Можете да използвате цедка, за да промиете ориза от 4 до 6 пъти, докато водата стане напълно бистра, след което го оставете да се суши за около половин час. След като се е подсушил в цедката, сложете ориза в купа и добавете 2 чаши вода с оцета. Препоръчително е да използвате минерална бутилирана вода, която няма специфична миризма. След това добавете водораслите Комбу към водата и ориза. Уверете се, че водораслите не плуват на повърхността, затова ги натиснете да легнат върху ориза. Оставете ориза да кисне по този начин 20 минути, докато стане „бял” на цвят.

Готвенето на ориза става по следния начин: сложете тенджерата на много силен огън и изчакайте докато заври силно, след което намалете огъня и го захлупете с капака. Оставете го да поври на тих огън за 15 минути, след което изключете котлона. За да се надуе от парата, нека оризът се задушава още 20 минути в тенджерата. За тази цел оставете капака върху тенджерата и дори да го покриете с кърпа. След това използвайте дървена лъжица, за да го разбъркате и отново поставете капака за още 5 минути.

Пресипете горещия ориз в купа, махнете Комбу и полейте ориза със соса за суши. Постоянно го бъркайте с дървена лъжица, като внимавате да не смачкате оризовите зрънца. Японците използват електрически вентилатор, който да духа над ориза за охлаждането му, докато го бъркат. Продължете да разбърквате, докато цялата течност напълно се абсорбира и оризът добие характерния блясък. Щом се абсорбира цялата течност, суши оризът е готов за ползване във всякакви суши рецепти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!