≡ Menu

Обмислете новите домейн имена

Много хора да свикнали да посещават сайтове с домейн имена, които имат традиционни суфикси. От години индустрията разчита на наименования, които завършват предимно на .com, .net и .edu. Всеки ден обаче се регистрират нови и нови сайтове, което започна силно да застрашава от изчерпване домейните с традиционен завършек. В случай, че стартирате нов сайт, можете да помислите за разширение, което е от първо ниво, но има по-нестандартно звучене.

Компанията, от която можете да купите наименованието се казва Donuts (б.а. Понички). Те направиха възможно на пазара да се появят домейн имена от следните видове: .bike, .clothing, .guru, .holdings, .plumbing, .singles, както и .ventures. Компанията е регистрирала 105 суфикса. Говорим за кратката думичка, на която завършва всяко наименование.

В случай, че сте решили да станете част от този глобален тренд, има някои опорни точки, които е добре да обмислите внимателно, преди да тръгнете на пазар за имена.

домейни

домейни

1. Доверието на клиентите – Потребителите използват домейни, които имат един и същ завършек от десетилетия. Те са свикнали с това и силата на навика е наистина голяма. Повечето потребители може да са скептични, ако им се наложи да използват новите домейн имена, макар че и те са от първо ниво.

Компаниите, които планират да използват новите разширения, трябва да разработят план за плавен преход. Потребителите имат сложно поведение и затова трябва да се помисли сериозно за начина, по който ще реагират. Промяната на домейна води често до отлив на трафик, ето защо собствениците на компаниите трябва да се опитат да предотвратят такова развитие.

2. Защита на инвестициите – Въпреки че никога не е било казвано в прав текст, възрастта на домейна има значение за класирането в органичните резултати. Имайте предвид, че някои специалисти, които се занимават с така наречената SEO оптимизация, много често отказват да работят с нови наименования. Всички това трябва да ни накара да се замислим дали преминаването към изцяло ново име е толкова добра идея. Вашият бизнес вероятно има сайт, чийто домейн завършва на .com, .net и т.н. Вече сте изградили известно потребителско доверие, интересно съдържание, мрежа от връзки и авторитет на търговската си марка. Вероятно ви е ясно, че не всички тези неща могат да бъдат трансферирани от едното име на другото. Вероятно ще отнеме известно време на потребителите да свикнат с новия ви домейн адрес.

3. Контрол на разходите – Традиционните наименования, които имат суфикс като .com, .net и .edu, могат да бъдат регистрирани на много места. Често дори и самите хостинг доставчици могат да извършат тази услуга за вас. Тези имена струват до десет долара на година. Но новите домейн наименования могат да струват доста повече. Например bespoke.bike, което вече е заето, струва 29 щатски долара за една година в компанията United Domains. Дори и имена като rogerkay.bike имат същата цена. За сравнение, заетото rogerkay.com е било на цена от само 9.90 долара, а rogerkay.net, което пък е свободно, струва само 14.90 долара за една година.

Някои имена с разширения от новия тип са дори и по-скъпи от 29 долара. По-запомнящите се, като например .sucks, са дори и по-скъпи. А големите проблеми ще дойдат, когато някой реши да си регистрира домейн име като например Apple.sucks.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!