≡ Menu

Незаменими аминокиселини – изолеуцин

Изолеуцин е една от незаменимите (есенциални) аминокиселини. Тя не може да се създаде от човешкото тяло и изисква да се приеме с помощта на храната, която консумираме в ежедневието.

Тъй като изолеуцинът не може да се съхранява в човешкото тяло, той трябва да се приема ежедневно като част от диетата. Единствената друга алтернатива е приемът на изолеуцин под формата на хранителна добавка.

Изолеуцинът подпомага образуването на нова и здрава мускулна тъкан, ето защо той е любим на спортистите и фитнес маниаците. Тази аминокиселина обаче поправя не само нанесените след тежка тренировка микро увреждания в мускулната тъкан, правейки я по-здрава и силна, но също така и помага за по-бързото излекуване на всякакви наранявания и травми по тялото. Помага за възстановяване на организма от всякакъв тип външни “повреди”.

Изолеуцинът поддържа стабилен потокът на енергия в човешкото тяло и регулира нивото на кръвната захар. Това го прави доста добър помощник на редовно спортуващите, тъй като им помага да запазят енергийните си нива на добро равнище.

При недостатъчен прием на аминокиселината тялото може да реагира с лесна уморяемост, гадене, раздразнителност, тревожност или замаяност, които са характерни симптоми за понижена кръвна захар.

Сред най-добрите източници на изолеуцин са храните, чието съдържание на протеин е традиционно доста по-високо. За да си набавите изолеуцин трябва да похапвате повечко телешко, свинско и птиче месо, трябва да включвате в менюто си разнообразие от семена, риба и разбира се яйца, които са известни с високото си съдържание на всички незаменими аминокиселини, при това с отлично качество.

Сред храните, които имат много високо съдържание на изолеуцин трябва да включим и лещата, а също така и грахът. Да не забравяме и за соята и соевите продукти, които е добре да включваме в менюто си по възможност всеки ден.

Ако спортувате много и прекарвате дълги часове във фитнеса всяка седмица, то вие непременно трябва да обърнете внимание на именно тези продукти. Предвид съществуващата вероятност да не успеете да си набавите достатъчно изолеуцин от храната, специалистите съветват да обърнете повече внимание и на хранителните добавки, но винаги избирайте качествени продукти.

Обърнете внимание обаче на това, че приемът на изолеуцин трябва да бъде в разумно съотношение с някои други аминокиселини, ето защо той много често се предлага в търговската мрежа в комплект с тях под формата на един продукт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!