≡ Menu

Най-желаните домейни в днешно време

Домейните са необходимата основа не само за създаване на онлайн бизнес, но и за онлайн маркетинг. За времето, което ни отне да разберем колко важни са всъщност домейните, мрежата се промени доста. Маркетингът е също много променен. Ето затова решихме да се поровим из Flippa, за да видим дали знанията, които имаме за знанието на домейн имената важи все още и в наши дни що се отнася до маркетинг стратегиите за онлайн бизнесите.

Правилата

За да направим възможно по-реална оценка, си позволихме тя да бъде в три отделни стъпки:

1. Да прегледаме крайните цени от аукциона на 5 отделни домейна – всички от една и съща ниша – здравната.
2. Да видим как идеите за значението на домейните се прилагат и в днешния пазар за домейни.
3. Да изберем 5 случайни уеб сайта от една и съща ниша и да видим дали тези идеи са все още верни.

домейни цени

домейни цени

Домейните
Нека първо да разгледаме домейните, на които се спряхме.
Домейн Цена Наддавания Възраст
thepills (dot) net $31 9 10
acnehomecures (dot) com $250 2 6
diphtheria (dot)  net $305 34 9
ocd (dot) cc $51 10 3
babyswimlessons (dot) com $171 17 6

Обикновено се смята, че добрите домейн имена трябва да са кратки, лесни за запомняне, последвани от често срещано окончание (като за предпочитане е да е .com). Добре би било също така то да е релевантно по ниша или на темата на сайта (въпреки че това се смята за нещо, което не е жизнено необходимо).

Бяха ли отразени тези важни характеристики на домейните при аукциона на домейн имената, който наблюдавахме? Ами да и не.
При този пример можем да забележим, че дължината не е чак толкова важен елемент при закупуването на нов домейн. Това може да ни разясни защо домейнът с най-голяма възраст е продаден на най-ниската цена от всички разглеждани домейни -защото той се състои от най-общ термин. Предполагаме и вие сте съгласни, че всеки един от авторитетните домейни с по-специфична тема са по-лесни за маркетинг, отколкото по-краткия и общ такъв.

От този пример можем да съдим, че възрастта на домейна и вида окончание все още имат значение при покупка на такъв, най-вероятно заради ползите, до които могат да доведат при маркетинга на даден уеб сайт за търсачките.

домейн цена

домейн цена

Следващата стъпка е да поогледаме някои от продажбите на сайтове от Flippa и да видим дали домейните, водещи до тези сайтове имат стойността, която определихме за важна по-рано в тази статия.
Разбира се, че факторите, които играят роля за маркетинг стойността на всеки сайт, са доста. Но ние искахме чисто и просто да разберем дали има някаква паралелна връзка между стойността на даден домейн и стойността на сайта, към който води той.
Домейн Цена Наддавания Възраст
gunumb (dot) com* $20,000 18 2
shreddedzone (dot) com* $3100 25 1
highcholesterolsymptoms (dot) org $2900 55 3
coiera (dot) com* $3800 12 15
pilates32 (dot) com $3500 1 2

домейните

домейните

* Тези сайтове са доста популярни и печеливши. Ако желаете, проверете линковете, за да разберете повече детайли за всеки от тях.
И така, какви заключения можем да си извадим за възможните ползи, които може да донесе домейнът към стойността на един онлайн бизнес?

1. Обикновено най-разпространените домейн окончания са свързани със сайтовете с по-висока стойност.
2. Колкото специфично и лесно за запомняне е едно домейн име, толкова повече наддавания има за него, като вероятната причина за това е, че са по-лесни за онлайн маркетинг.
3. Смята се, че възраста на домейна може да компенсира други липсващи фактори (като окончанието, например).

Все още ли домейните са в основата на онлайн бизнесът и маркетинг?
Данните, които разгледахме, показват, че развитието на онлайн маркетинга може би действат мотивиращо за собствениците на уеб сайтове да търсят нещо повече от просто кратки и лесни за запомняне домейни с .com окончание.
Като заключение можем да кажем, ако имате домейн, който си струва, опитайте се да го развиете. А ако нямате такъв, направете всичко възможно да се сдобиете с такъв.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!